Британският външен министър посещава Китай този месец

Свят
13:29 - 21 Август 2023
1188
Британският външен министър посещава Китай този месец

Британският външен министър Джеймс Клевърли трябва да посети Китай в края на този месец, казаха трима души, запознати с въпроса, цитирани от "Ройтерс".

Дългоочакваното пътуване е с цел стабилизиране на турбулентните отношения между двете страни.

Външните министерства на двете страни не отговориха веднага на исканията за коментар.

Клевърли се очакваше да посети Китай към края на юли, но пътуването така и не се осъществи, тъй като Китай обяви неочакваната смяна на колегата му Цин Ган с бивш китайски външен министър и ветеран дипломат Ван И.

Цин изчезна, преди да бъде заменен на 25 юли, като подробностите зад отстраняването му останаха неясни от китайското правителство. Той не се е появявал публично от края на юни.

Клевърли трябва да кацне в Пекин на 29 август, каза един от източниците. Другите два източника казаха, че пътуването се очаква около края на месеца, без да уточняват дати.

И тримата източника пожелаха анонимност поради чувствителността на въпроса.

Клевърли ще бъде най-високопоставеният британски служител, посетил Китай след пандемията, след като отношенията се влошиха заради проблеми, включително репресиите на Пекин в Хонконг и отношението му към уйгурските мюсюлмански малцинства в Синцзян.

През май министър-председателят Риши Сунак обяви, че Пекин представлява най-голямото предизвикателство за глобалната сигурност и просперитет.

Сунак също е под нарастващ натиск от страна на някои депутати от неговата управляваща Консервативна партия, които се стремят да втвърдят политиката на Лондон спрямо Китай. 

След като Пекин премахна COVID ограниченията по-рано тази година, множество високопоставени европейски и американски служители посетиха страната. Няколко висши държавни служители на Обединеното кралство посетиха Китай през последните месеци, но тези пътувания бяха сравнително скромни в сравнение.