Брутални цени на играчките: Лего "Междузвездни войни" струва 440 лева, игра с нинджи - 500

Нещо за четене
13:40 - 07 Юни 2020
7301
Брутални цени на играчките: Лего Междузвездни войни струва 440 лева, игра с нинджи - 500

Магазините за играчки надуха цените на забавленията за деца до космически цифри. Явно търговците на стоки за най-малките изобщо не се тревожат, че скъпотията ще разгони клиентите и това се доказва с тълпите от майки, бащи и хлапета в тези търговски обекти. Причината - възрастните са готови да отворят широко портфейлите за рождени и именни дни, с които изобилства календарът през лятото.     

Етикетите на повечето от забавните игри - конструктори, лего и всякакви сглобяеми фигурки на популярни герои направо шокират, като на повечето от тях са изписани трицифрени суми. Подобни подаръци, естествено са само по джоба на платежоспособни родители. Най-скъпи продължават да бъдат комплектите с фигури на герои от популярни сериали и интернет игри.

Атрактивният комплект на вечните „Междузвездни войни”, който би зарадвал дори тийнейджър, се продава за 439 лева, като се уточнява че в него не липсва и Главнокомандващият на дроидите. Корабът на героя Сладък Хаос пък се предлага за „по-скромна цена” - 157 лева. Голяма кутия с безброй части на „Джурасик свят” върви за 319 лева, като в нея има няколко цели,  майсторски изработени фигури на дракони. 

Рекордна цена обаче държи комеплектът „Лего Нинджаго” с целия остров, заедно с героите нинджи - 539 лева. Сглобяема игра с още един любим персонаж - „Крепостта на Бърнъм”, пък струва 316 лева. 

Комплектът „Хари Потър” с фигури на повечето любимци от едноименния роман и „Хари Потър експрес” с прочутия влак вървят към 200 лева.

Цените не падат и за по-полезните игри за любознателни деца  - комплект „Физика”, например, с възможност за по-сложно сглобяване на предмети, които илюстрират физични закони, вървят също за над 300 лева. В този тип игри  има сглобяема кола, захранваща се със слънчева енергия и такава, демонстрираща Закона на Нютон.       

Неприятна изненада е и фактът, че не само конструкторите са скъпи и прескъпи. Най-различни пластмасови фигури вървят средно между 60 и 80 лева, и то в не особено голям размер. Скелет на драконоид например се предлага за 89 лева, на Спайдърмен - над 70, любимата на малките момичета принцеса Елза с корона се предлага за над 60.
Дори най-простите метални колички - страст на малки и големи момчета, не могат да се намерят на цена по-ниска от 60 лева. Средноголеми „Ламборгини”  и „Бентли” например, вървят по 69 лева. 

Изненадващо евтини са вече куклите Барби, чиято мода очевидно отминава, както и интересът на хлапетата към русокосата им любимка. По разкази на продавачките, сега децата предпочитат куклата Аладин  - момиче и момче по 33 лева с екзотични дрехи, които не са и особено скъпи на фона на останалите забавления.   
По-големите - тези над 8-9 години, се захласват и по екоиграчките от дърво, които, очаквано, не са евтини.  69 лева струва дървеното влакче с релси. Голяма къща от естествения материал, с всички атрибути, пък върви към 90.

Играчките за най-малките също шокират майките, които дълго обикалят щандовете, за да изберат нещо хем по-атрактивно, хем на що годе прилична цена. Комплект бебе - момче или момиче в реален размер плюс различни аксесоари, закръгля стотачка. Особено любими на хлапетата между 4 и 7 години е голяма кукла на Мики Маус със спортни сини дрешки. Продава се и Мини Маус с розова пола и панделка на главата за 100 лева.

Родителите на най-малките са особено неприятно изненадани от цените на най-елементарните дрънкалки и играчки за бебета, които трудно се намират за под 15 лева, а тези със звук и светлини се предлагат за не по-малко по 20-30 лева.