Брюкселско варено с тиква

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:25 - 22 Март 2021
3060
Брюкселско варено с тиква

Продукти

350 г брюкселско зеле - прясно или замразено

700 г тиква

500 г картофи

2 глави лук

1 с.л. масло

3 клонки мащерка

800 мл зеленчуков бульон

4 кренвирша или друг колбас

сол, черен пипер и индийско орехче

1 ч.л. чубрица

малко лимонов сок

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Главичките брюкселско зеле се разполовяват.

Тиквата и картофите се обелват и се нарязват на 2 см кубчета.

Лукът се запържва в разтопеното масло 1-2 мин. Добавят се за кратко картофите и клонките мащерка.

Сипва се бульонът и се оставя да заври. Прибавя се брюкселското зеле и се готви 5 мин. на тих огън. Слага се и тиквата и къкри още 15 мин.

Кренвиршите се нарязват косо напречно на парченца. Добавят се и се вари до 5 мин.

Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и няколко капки лимонов сок. Поръсва се с чубрицата.