Брюкселско варено с тиква
за 4 порции, 45 мин

Продукти
350 г брюкселско зеле - прясно или замразено
700 г тиква
500 г картофи
2 глави лук
1 с.л. масло
3 клонки мащерка
800 мл зеленчуков бульон
4 кренвирша или друг колбас
сол, черен пипер и индийско орехче
1 ч.л. чубрица
малко лимонов сок
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Главичките брюкселско зеле се разполовяват.
Тиквата и картофите се обелват и се нарязват на 2 см кубчета.
Лукът се запържва в разтопеното масло 1-2 мин. Добавят се за кратко картофите и клонките мащерка.
Сипва се бульонът и се оставя да заври. Прибавя се брюкселското зеле и се готви 5 мин. на тих огън. Слага се и тиквата и къкри още 15 мин.
Кренвиршите се нарязват косо напречно на парченца. Добавят се и се вари до 5 мин.
Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и няколко капки лимонов сок. Поръсва се с чубрицата.