БСП иска 10-процентен скок на семейните помощи

Политика
16:19 - 21 Декември 2023
1163
БСП иска 10-процентен скок на семейните помощи

БСП предлага увеличение на семейните помощи за деца с 10% и облекчаване на достъпа до тях, завишавайки с 10% средномесечните доходи за достъп до детските надбавки.

"България е на челно място в ЕС и на предно място в света по застаряване и намаляване на населението, смъртност сред децата и по всички други показатели, които пряко или косвено се отнасят до демографията. В бюджета няма никакви мерки, само приказки, но демографската криза с приказки не се бори - трябват комплексни действия, които да правят младите хора сигурни, че могат спокойно да раждат и отглеждат деца“, аргументира предложението народният представител от "БСП за България“ Георги Гьоков.

Той се позова на статистика, според която

у нас всяко шесто дете на възраст до 6 г. живее в бедност, на второ място в ЕС сме по детска смъртност, а рискът детето да не навърши 5 г. е с 55% по-висок от средното за Съюза – основно заради ниските доходи на родителите си.

"Една държава е силна, социална, отговорна, когато помага адекватно на онези, които не могат да се справят сами с живота“, категоричен бе Гьоков.

Социалистът обясни, че става въпрос за 1 милион български деца, а необходимата сума за увеличението е около 15 млн. лв. месечно.

"След като отхвърлихте необходимите 130 млн. лв., които предложихме за безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст, сега имате нов шанс да подкрепите младите хора. Това предложение е най-значимо за семействата с ниски доходи. Нека ги подкрепим, те очакват тази подкрепа от Народното събрание“, призова той народните представители.

Цялостната визия на БСП за подкрепа на младите семейства с деца чрез Бюджета 2024 се оформя и с предложението за увеличение на размера на данъчното облекчение за деца с 10%.

"Това е една своеобразна компенсация на инфлацията, която е 9,1% и заради нарастването на средноосигурителния доход в България“, уточни Георги Гьоков.

По неговите думи, ако 60 лв. са имали някаква покупателна способност преди една година, в момента тяхната покупателна способност е намаляла сериозно.

"Няма никаква логика това данъчно облекчение да остане на същите нива от миналата. Ако ние искаме наистина да подкрепяме младите семейства, трябва да го индексираме“, посочи Гьоков.