БСП поиска ЦИК да глоби Борисов с 15 000 лв.

Политика
15:38 - 08 Март 2021
3053
БСП поиска ЦИК да глоби Борисов с 15 000 лв.

БСП е подала жалба до Централната избирателна комисия заради поведението на министър-председателя в предизборната кампания. Това обявиха социалисти на извънреден блифинг от "Позитано" 20. 

Юристите на БСП са подготвили редица сигнали до български и европейски институции, в които настояват Бойко Борисов да спре да смесва ролята си на министър-председател на страната с тази на кандидат-депутат на ГЕРБ, както и да харчи публичен ресурс за времето на предизборната кампания.

Според левицата обиколките на Борисов из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО, са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

„Не му прави чест на министър-председателя, използвайки публичния ресурс, да прави предизборна кампания“, смята Христо Проданов от БСП.

Ето защо от партията са написали писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и други институции, с което изразяват безпокойство за начина на водене на кампанията и се надяват да провокират реакция.

Паралелно с това социалистите са изпратили и две жалби – до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ),

настоявайки Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания.

Според БСП министър-председателят разполага с медиен комфорт заради публичната си длъжност. От юридическия екип на „Позитано 20“ напомниха, че за подобни нарушения в закона са предвидени два размера на глобата – от 3 хил. до 5 хил. лева и от 5 хил. до 15 хил. лева.