БСП пред Радев: Ще работим за експертен кабинет с третия мандат (ВИДЕО)

В момента изборите не са добро решение, смятат социалистите

Политика
11:12 - 25 Юни 2024
3731
БСП пред Радев: Ще работим за експертен кабинет с третия мандат (ВИДЕО)

Готови сме да работим за експертен кабинет с третия мандат. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов на консултациите при президента.

"По време на консултациите се очертаха няколко възможни подхода за разплитане на политическия възел - от правителство на малцинството, през експертно програмно правителство и от днес предложението - ясно изразена анти ГЕРБ-СДС коалиция", каза президентът Румен Радев в началото на консултацията.

"Има около 15 такива тефтерчета от безкрайните разговори при консултациите, които водихме тези две години, което е илюстрация на тази ужасяваща политическа криза, в която се намира в момента българското общество.

Това преди всичко е криза на доверие. Кризата на доверие ясно се илюстрира с ниската избирателна активност", подчерта Атанас Зафиров. Той коментира сложната геополитическа ситуация и напрежението със Северна Македония на фона на изразена изразена антибългарска реторика.

"В тази тежка ситуация пред нас има два пътя - единият път е много удобен да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва, да заемем удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултата, който получихме на тези избори.

Нашите колективни органи са категорични - с ГЕРБ няма да участваме под никаква форма с никакво управление.

Понесохме болезнено тези резултати на фрагментиране на лявото политическо пространство. Започнахме нашата промяна на консолидация в лявото. В същото време като партия с голям опит сме длъжни да предложим по-различен подход.

Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна пробългарска изпълнителна устойчива българска власт.

Имаме зрелостта да бъдем проводник на такъв диалог и балансьор на тази сложна ситуация", каза още Зафиров.