БСП се консолидира срещу Кирил-Петковата партия

Икономика
18:45 - 16 Септември 2021
8204
БСП се консолидира срещу Кирил-Петковата партия

БСП изненадващо показа опит за консолидация в разцепените си редици по темата "за" или "против" новия политически проект на двамата бивши министри от служебния кабинет на президента Румен Радев Кирил Петков и Асен Василев. 

Още след обявяването на новия състав на правителството на Стефан Янев, шефът на предизборния щаб на партията и до днес зам.-шеф на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира, че за него изваждането на двете фигури било ясен знак от страна на държавния глава, че няма да толерира промотирането на политически амбиции на свой гръб и на гърба на кабинета.

"Разграничаването от двамата вече бивши министри връща Радев и публично на полето на надпартийността, което е ключово за кампанията му. Вярвам, че това ще бъде разбрано и от всички, които в последните седмици се бяха юрнали да правят или да се присламчват към хипотетичната "президентска партия". А иначе демокрацията и политическият плурализъм в България дават възможност на всеки с добри идеи да влезе на политическия терен и да се докаже, ще наблюдавам с интерес следващите стъпки", написа Вигенин. 

Припомняме, че по-рано и говорителят на служебното правителство (в състава с Петков и Василев - б.р.) Антон Кутев се разграничи от идеята да се пръкне нов проект за предсрочните избори на 14 ноември, като отсече, че България от такива повече няма нужда. 

По-късно днес пък и от градския съвет на БСП в София (най-голямата организация на социалистите в страната - б.р.) излязоха с позиция срещу Кирил-Петковите намерения, като разкритикуваха намеренията му да обслужва едрия капитал. 

"Като министър на икономиката в досегашното служебно правителство Кирил Петков не се справи с най-важната си задача, а именно - да се разплати с бизнеса", коментира Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация. 

Младенов добави, че цялата енергия на експертите в екипите на служебния министър и на директора на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" Ирена Младенова е била насочена в посока трансформиране на безвъзмездната финансова помощ в заемни инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост. А основната им задача да се концентрират върху подпомагане на бизнеса във време на пандемия от Covid-19 е останала на заден план.

"Това беше цел №1, която си постави министър Кирил Петков при встъпването му в длъжност преди около 4 месеца. Тогава той заяви, че бързото разплащане на помощите за малкия и среден бизнес е най-важната му задача. Към днешна дата все още не е започнало изплащането на помощи, за които кандидатстваха малките предприятия с оборот над 500 000 лева в началото на годината. Не е стартирал и процесът по наддоговаряне с дружествата в резервния списък. Това са силно притеснителни факти. Свидетели сме на поредното забавяне от страна на екипа на Министерство на икономиката, което очевидно за 4 месеца не показа нов подход в работата си, с каквато заявка встъпи в длъжност", каза експертът от БСП - София.

Младенов акцентира, че все още не е завършено и изплащането на всички средства по процедурата за средните предприятия, които кандидатстваха за помощи още през лятото на 2020 година. "Минаха 13-14 месеца, а бизнесът не си е получил парите. Това е срам", заяви той.

"Показател е за липса на капацитет и иновативен подход в администрирането на самата процедура по предоставяне на безвъзмездни помощи. Мисля, че в новите средства, които са заложени за подкрепа на бизнеса, мярката "60:40" трябва да бъде оптимизирана. Има едни бързи процедури за ликвидност с опростени разходи, към които е добре да се насочи новият министър на икономиката и екипът й. Защото вече има фирми, които срещат много сериозни затруднения и са на ръба на оцеляването. В последните дни от различни места чувам да се говори за подем на икономиката, но никой не споменава един изключително важен факт - цената на суровините се е повишила с над 100%", добави още Младенов.
 
Според експерта на БСП - София, с работата си като министър на икономиката в служебното правителство през последните 4 месеца Кирил Петков е обслужил едрия капитал:

"Неговите действия нямат нищо общо с лявата политика. Не зная какъв политически проект смята да прави. Може би партия-кентавър - главата ще гледа наляво, тялото ще изпълнява десни политики..."

Станислав Младенов е категоричен, че 46-ият парламент има огромна вина за забавеното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия:

"Народните представители впрегнаха целия обществен ресурс, за да постигат лични и партийни интереси, вместо да помислят за българския народ. А можеха да вземат стратегическо решение кога и как да бъде сложен край на така наречената "кафява" енергия в България. Защото именно тя се оказа една от най-големите пречки за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Далеч по-далновидно и практично щеше да бъде, ако народните представители бяха организирали сериозен обществен и политически дебат по темата, който да улесни реализацията на Плана. Към днешна дата вицепремиерът Атанас Пеканов и неговият екип са заложници на този нерешен проблем. Със сигурност те трябва да внесат Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, но след това редовен кабинет ще трябва да вземе решение за "кафявата" енергия."