БСП ще задържи мандата до петък

Социалистите си дават сметка, че шансовете за ново правителство са нулеви

Политика
18:44 - 25 Юли 2022
3184
БСП ще задържи мандата до петък

В изпълнение на Конституцията, тъй като това се поставя под съмнение от някои граждани, утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие – с хоризонт петък“. Това обяви днес след заседание на ръководството на БСП Георги Свиленски.

Социалистите държат последната папка с мандат за съставяне на правителство вече точно седмица. Те признават, че шансовете за ново правителство са нулеви.

Президентът Румен Радев ги призова още в събота да се съобразят със сроковете в Конституцията и с тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 година, според което е разумно третия мандат да се задържа толкова, колкото първите два, или точно седем дни.

Коалиционните партньори са скептични за бъдещето на третия мандат и напомнят: единственият шанс за ново правителство е още депутати от „Има такъв народ“ да се разграничат от Слави Трифонов и да се присъединят към групата на независимите.

От опозицията настояват БСП да върне мандата още днес.

„Преди две седмици те търсиха отделни депутати да подкрепят правителство, сега изведнъж всички са виновни, че не могат да успеят, третият мандат ще бъде неуспешен, но по-важното според мен е, че не искат да успеят особено ПП“, каза в интервю за Би Ти Ви Десислава Атанасова.