Бум на инфарктите заради мръсния въздух

Фините прахови частици действат и на нервната система, категорични са експерти

Здраве
17:29 - 10 Юли 2019
2960
Бум на инфарктите заради мръсния въздух

Установено е завишение на инсулти, инфаркти и сърдечна недостатъчност в дните с завишена концентрация на фини прахови частици в столицата. Това показва проучване на Факултета по обществено здраве, осъществено със съдействието на столичния Център за спешна медицинска помощ.

Превишени норми на фини прахови частици тази зима е имало в два от месеците, докато миналата зима опасен въздух сме дишали цели четири месеца.

Има различие в броя на случаите, потърсили линейка в дните с превишена концентрация на фини прахови частици, информира д-р Каролина Любомирова от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Дали има обаче пряка зависимост между атмосферното замърсяване и острата заболеваемост, лекарите засега отказват да потвърдят.

Според д-р Любомирова обаче не може да се определи колко от случаите на заболели хора са и пушачи, а това от своя страна е фактор, също допринасящ за сърдечно-съдови и неврологични заболявания. 

По време на представянето на данните столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че от петък започва изграждането на общинска система с 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще бъдат разположени в различни части на столицата.