Бунтовници свалиха правителствен хеликоптер в Сирия

Турция изпрати големи подкрепления в сирийската северозападна провинция

Свят
14:16 - 11 Февруари 2020
1551
Бунтовници свалиха правителствен хеликоптер в Сирия

Подкрепяни от Турция бунтовници са свалили сирийски правителствен хеликоптер в село Ал Найраб, съобщава турската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Информацията по-късно беше потвърдена от турското военно министерство, след като сирийската армия за кратко се оттегли от селото, но след това си възвърна контрола над територията. 

Двамата пилоти са загинали при инцидента. 

Вчера турските сили удариха 115 сирийски правителствени цели и унищожиха 101 от тях като отмъщение за атака, при която загинаха петима турски войници в контролираните от бунтовниците северозападни части на Сирия, уточниха от турското военно министерство.

Министерството настоя, че турските сили ще продължат да отмъщават срещу всякакви атаки срещу турските войски, които имат наблюдателни пунктове в далечния северозапад в Сирия. По-рано турското военно ведомство обяви, че сирийските сили са убили петима турски войници, сред хиляди разположени там за ограничаване на сирийската военна офанзива за обратното отвоюване на последната крепост на бунтовниците в страната след продължаващия от близо 9 години конфликт.

Турция изпрати големи подкрепления в сирийската северозападна провинция Идлиб и "всички варианти са на масата", заяви високопоставено официално лице през уикенда преди нападението. Анкара се опитва да спре бързия напредък на сирийските правителствени сили.

Правителствената офанзива в Идлиб, който е последният голям анклав на опозицията срещу президента Башар Асад, прогони над половин милион души от домовете им към затворената турска граница, което доведе до страхове от нова хуманитарна криза в Сирия.

Турция, която вече е домакин на 3,6 милиона бежанци от Сирия, казва, че не може да поеме повече и поиска от Дамаск да се изтегли от Идлиб до края на месеца или ще се изправи срещу турски действия.

Големи конвои от военни превозни средства, превозващи танкове, бронетранспортьори и друга техника, преминаха в Сирия, за да подсилят десетина турски военни позиции, няколко от които сега са обградени от настъпващите сирийски войски.