Бургас пуска делтапланер срещу комари-мутанти

Препаратът, с който ще се избиват кръвопийците, е безвреден за бозайници, птици, риби и пчели

Актуални новини
08:22 - 04 Юли 2019
4111
Бургас пуска делтапланер срещу комари-мутанти

До края на седмицата – в четвъртък и петък – моторен делтапланер ще пръска против мутиралите тигрови комари в Бургас. От няколко години хищните насекоми буквално изместиха местните кръвопийци и се превърнаха в истинска напаст за местните, защото хапят не само сутрин и привечер, но и през деня.

Делтапланерите ще таргетират предимно развъдниците на летящите вампири, тръби радостно „Флагман”. Става въпрос за водните площи около Бургас – обходния канал на Атанасовското езеро и крайбрежието на езерото Вая в посока кварталите „Лозово”, „Долно Езерово”, „Горно Езерово”, както и „Кумлушка низина”.

Обработките са предвидени да се извършат между 5,30 сутринта и 10 ч., но ако метеорологичните условия са неблагоприятни – например, ако има вятър или дъжд, полетите ще бъдат отложени.

Препаратът, който избива тигровите комари, е безвреден за бозайници, птици, риби и пчели, като е насочен срещу ларвите на насекомите.

Тигровите комари са двукрилни насекоми, характерни с по-големия си размер и черно-бялата си украска. Те произхождат от тропичните и субтропични райони на Югоизточна Азия. През последните десетилетия видът, който е познат с това, че разнася редица опасни заболявания, започна да се разпространява в много други региони на света. Това се извършва главно чрез транспорта между държави. В Бургас за пръв път бяха забелязани преди близо 5 години.

Тигровият комар може да пренася опасни вирусни и паразитни заболявания по хората и домашните животни, сред които: зика, жълта треска, енцефалит Сейнт Луис, западнонилски енцефалит, чикунгуня, денга, дирофилариоза (по домашните кучета и котки), и други