Бургери с тиква , целина, ябълка и боровинки

за 4 броя, 60 мин

Кухня
11:06 - 04 Януари 2021
2559
Бургери с тиква, целина, ябълка и боровинки

Продукти

75 г корен целина

сол и черен пипер

2 с.л. майонеза

1 ч.ч. заквасена сметана

1 ч.л. лимонов сок

1 ябълка

30 г едро нарязани орехови ядки

50 г зелена салата – накъсана или дребнолистна

250 г тиква по избор – изчистена и обелена

700 г телешка или друга кайма по избор

3 главички шалот или малки глави червен лук

2 с.л. горчица

2 с.л. олио

20 г масло

лют или сладък по-едър червен пипер

4 големи бургер питки

4 с.л. мариновани или от сладко боровинки

 

Приготвяне

Целината се обелва, нарязва се на пръчици и се бланшира във вряща подсолена вода 2-3 минути. Отцежда се, изплаква се със студена вода и се оставя да се отцеди.

Майонезата се смесва със заквасената сметана, лимоновиа сок, сол и черен пипер.

Изчистената ябълка се нарязва на тънки пръчици. Смесва се с целината, ореховите ядки и майонезения дресинг. Оставя се на студено.

Тиквата се нарязва на 8 филийки, бланшира във вряща подсолена вода 3 мин. и се отцежда.

Месото се омесва с наситнения лук, горчицата, черен пипер и сол. Оформят се 4 големи и дебели около 2 см плоски кюфтета – бургери.

Пекат се на намазана с олио скара или на тиган от всяка страна 3-4 мин. Подправят се със сол и червен пипер и с масло, което да се разтопи от топлината им.

Бургер питките се разполовяват, мажат се с майонезения дип и се подреждат вътре бургерите, тиквата, зелената салата, гарнирани с боровинки.