Бургери с тиква , целина, ябълка и боровинки
за 4 броя, 60 мин
Продукти
75 г корен целина
сол и черен пипер
2 с.л. майонеза
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. лимонов сок
1 ябълка
30 г едро нарязани орехови ядки
50 г зелена салата – накъсана или дребнолистна
250 г тиква по избор – изчистена и обелена
700 г телешка или друга кайма по избор
3 главички шалот или малки глави червен лук
2 с.л. горчица
2 с.л. олио
20 г масло
лют или сладък по-едър червен пипер
4 големи бургер питки
4 с.л. мариновани или от сладко боровинки
Приготвяне
Целината се обелва, нарязва се на пръчици и се бланшира във вряща подсолена вода 2-3 минути. Отцежда се, изплаква се със студена вода и се оставя да се отцеди.
Майонезата се смесва със заквасената сметана, лимоновиа сок, сол и черен пипер.
Изчистената ябълка се нарязва на тънки пръчици. Смесва се с целината, ореховите ядки и майонезения дресинг. Оставя се на студено.
Тиквата се нарязва на 8 филийки, бланшира във вряща подсолена вода 3 мин. и се отцежда.
Месото се омесва с наситнения лук, горчицата, черен пипер и сол. Оформят се 4 големи и дебели около 2 см плоски кюфтета – бургери.
Пекат се на намазана с олио скара или на тиган от всяка страна 3-4 мин. Подправят се със сол и червен пипер и с масло, което да се разтопи от топлината им.
Бургер питките се разполовяват, мажат се с майонезения дип и се подреждат вътре бургерите, тиквата, зелената салата, гарнирани с боровинки.