Бурята не спира: стотици паднали дървета, разрушени покриви...

Над 210 сигнала са получени на 112 до 15,30 ч. днес

Общество
17:37 - 19 Януари 2023
3327
Бурята не спира: стотици паднали дървета, разрушени покриви...

Стотици са сигналите за щети от бурния вятър в Пожарната, като най-много са в София, Враца, Монтана, съобщиха от Главната дирекция. Те са за паднали дървета, клони и опасни метални покривни конструкции, които са се откъснали. В момента пожарникари са изпратени на 37 други сигнала в различни населени места.

Три момичета на 12 и на 13 години са приети в болница с наранявания от паднало дърво в Пловдив. Едното дете е с контузии на таза, а другите две с контузия на главата, но нараняванията им не са тежки, съобщиха от Спешна помощ. Децата са в добро състояние, съобщиха и от УМБАЛ "Свети Георги", където са откарани с линейка Около 14 часа 4деца са седели на пейката пред блок на улица "Богомил" 67, когато 60-годишно дърво се пречупило от силния вятър и се стоварило върху тях.

От пожарната в Пловдив съобщиха, че само за час са получени 10 сигнала за произшествия, причинени от силния вятър - паднали дървета, сухи клони и част от външна мазилка. Един от сигналите е дърво и клони, паднали върху три коли в двор между улиците "Радецки" и "Филип Македонски". С щети са "Хонда", "Сузуки" и "Хюндай". Живущите там са подали сигнал до "Паркове и градини". На място са и огнеборци, които се опитват да освободят колите.

"Всичко се случи преди около час. Дърво се стовари върхи колите. Сега се опитват да го отрежат. Все още не мога да видя какви са щетите, но на пръв поглед смачкан таван и калници. Преди седмица клон от това дърво се стовари върху колата на съсед", коментира един от потърпевшите - Станислав Иванов.

Засега от общинското предприятие "Паркове и градини" успяват да отреагират на всички сигнали, но предупреждават гражданите да внимават за летящи предмети.

До момента от сутринта над 170 сигнала, свързани със силния вятър са отработени от аварийните екипи на Столична община и столичната пожарна. Повече от половината от тях са за паднали клони и дървета, а останалите за наклонени строителни огради, ламарини, билбордове, светофарни уредби. Най-много са сигналите от районите "Младост", "Витоша", "Люлин", "Искър", "Подуяне", "Надежда". На около 60 от сигналите са се отзовали екипите за клони и дървета на територията на паркове и градини. Към 15,30 часа от системата 112 са постъпили над 210 сигнала.