Бутер тортички с кайсии или праскови

за 6 броя, 25 мин 

Кухня
11:20 - 28 Август 2020
3071
Бутер тортички с кайсии или праскови

Продукти

300 г бутертесто

1 с.л. течна сметана или прясно мляко

3 с.л. кафява захар

2 с.л. бяла захар

 300 мл течна сметана за разбиване

300 г кайсии или праскови без костилките

2 с.л. пудра захар

 

Приготвяне

Бутертестото се нарязва на 12 равни правоъгълника. Намазват се с 1 с.л. течна сметана или прясното мляко и се поръсват с кафявата захар.

Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в зарята умерена фурна до златисто кафяво. Оставят се да изстинат.

Кайсиите се разполовяват, ако са праскови се нарязват на четири или шест според големината. Поръсват се с 1 с.л. бяла захар, сипват се 3-4 с.л. вода и се задушават за кратко на котлона, докато се получи малко гъст сироп.

Сметаната се разбива с останалата бяла захар.

Плодовете се разпределят върху 6 от бутер блатчетата. Намазват се с битата сметана и се покриват с останалите блатчета.

Поръсват се с пудра захар.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.