Бутер тортички с кайсии или праскови
за 6 броя, 25 мин
Продукти
300 г бутертесто
1 с.л. течна сметана или прясно мляко
3 с.л. кафява захар
2 с.л. бяла захар
300 мл течна сметана за разбиване
300 г кайсии или праскови без костилките
2 с.л. пудра захар
Приготвяне
Бутертестото се нарязва на 12 равни правоъгълника. Намазват се с 1 с.л. течна сметана или прясното мляко и се поръсват с кафявата захар.
Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в зарята умерена фурна до златисто кафяво. Оставят се да изстинат.
Кайсиите се разполовяват, ако са праскови се нарязват на четири или шест според големината. Поръсват се с 1 с.л. бяла захар, сипват се 3-4 с.л. вода и се задушават за кратко на котлона, докато се получи малко гъст сироп.
Сметаната се разбива с останалата бяла захар.
Плодовете се разпределят върху 6 от бутер блатчетата. Намазват се с битата сметана и се покриват с останалите блатчета.
Поръсват се с пудра захар.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.