Бял орел за Зеленски

Украинският президент получи най-високото държавно отличие на Полша

Украйна
19:57 - 05 Април 2023
2989
Бял орел за Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски беше награден днес с "Орден на Белия орел", най-високото държавно отличие на Полша, за своя принос за сигурността, издържливостта и защитата на човешките права, казаха от администрацията на полския президент, цитирана от полската новинарска агенция ПАП. 

Зеленски пристигна тази сутрин в Полша заедно със съпругата си Олена Зеленска за първото посещение на украинския президент в страната след началото на руската инвазия в Украйна през миналата година.

По време на срещата на двете високопоставени двойки, от администрацията на президентството пуснаха съобщение в "Туитър", че Зеленски е бил награден с отличието и за приноса му в развитието на полско-украинските отношения. Съобщението е било придружено от видео от награждаването на Зеленски.

„Няма съмнение, че Вие, Володимир Зеленски, сте изключителен“, каза Дуда по време на церемонията. „Трудно е да скрия сълзите си виждайки службата Ви към Вашата родина. Вие не сте изоставил нито Украйна, нито вашите сънародници. Вие сте образец за лидер на държавата и нацията“, каза Дуда.

„Преди година, през февруари 2022 г., след руската агресия, тогава никой не знаеше каква ще бъде съдбата на Украйна, каква ще бъде Вашата съдба“, каза Дуда на Зеленски.

„Няма съмнение, че Вашето поведение, в съчетание с героизма на украинските войници, спаси Украйна. Ние не се съмняваме, че Вашето поведение до голяма степен спасява Европа от това да бъде залята от руския империализъм“, добави той.

Дуда подчерта, че „Орденът на Белия орел“ е най-старото и най-ценното отличие на Полша.

„Той се дава на изключителни хора, които имат изключителни постижения, чрез служба на (Полската, бел. аг.) република и на нейните съседи“, каза Дуда.

Президентът Зеленски благодари на Полша и на народа ѝ за тяхната подкрепа за страната му. „Бих искал да благодаря на полския президент, на правителството и на всички поляци за пътя, по който вървим заедно. Ние оценяваме високо вашата подкрепа“, каза той.

Зеленски добави, че приема отличието от името на целия украински народ и на тези, които се борят, за да го защитават.