Бяло и червено с Lupa.bg: Пълнени чушки в доматен сос със сметана
за 10 броя, 60 мин
Продукти
10 чушки – червени и жълти, зелени
500 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол, черен пипер и червен пипер
100 г ориз
1 яйце
100-150 г доматено пюре
1-2 щипки захар
500 мл зеленчуков бульон
1 с.л. масло
1 с.л. брашно
150-200 г чери домати
заквасена сметана
Приготвяне
Омесват се заедно каймата, оризът, яйцето, наситнените лук и чесън и се подправя със сол, черен и червен пипер.
Със сместа се напълват чушките с предварително отрязани като капачета дръжки и почистено семе.
Разтопява се маслото и се запържва брашното до леко златисто. Разрежда се със зеленчуковия бульон. Добавя се доматеното пюре и се оставя да заври. Подравя се със сол, черен пипер и захар.
Слагат се пълнените чушки и чери доматите в соса и се задушават на тих огън на котлона или във фурната 30-40 мин.
Поднасят се гарнирани със заквасена сметана.