Цацаров разкри: Бойко Рашков е подал сигнала срещу мен за ЦУМ-гейт

Политика
15:40 - 27 Януари 2022
5026
Цацаров разкри: Бойко Рашков е подал сигнала срещу мен за ЦУМ-гейт

Безкрайните упражнения за това кой е виновен за неуспехите в тази държава ми дойдоха в повече. Не мога да бъда обвиняван за нещо, което не съм направил. Достъчно ми беше да чуя, че съм виновен за трите мониторингови доклади. Христо Иванов ме обвини за всички неудачи на нашата държава. Това заяви шефът на КП КОНПИ в оставка Сотир Цацаров. 

"Чух обвинения, че главният прокурор и аз сме били виновни за всички неудачи в енергетиката. Всички упражнения върху моето име ми дойдоха в повече. Подавам оставка и освобождавам терена за тези, които ме обсипват с упреци да покажа какво могат", каза Цацаров.

"Няма професия председател на КПКОНПИ, това не ми е била мечтата. Работил съм като съдия и прокурор, за това няма нищо по-естествено да се върна оттам, откъдето идвам. В чисто личен план искам по-нормален живот", заяви шефът на КПКОНПИ.

По думите му подадената от него оставка е повод да му отнемат допуска. "Оставката ми няма нищо общо с отнемането на допуска. Петнадесет дни преди да обява моите намерения, уведомих лидерите на политическите партии с изключение на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Уведомил съм и президента, защото считам, че така трябва да се направи. Последва беседа в ДАНС. След като уведомих президента за намерението си, дойдоха двама агенти. Въпросите, които ми зададоха, бяха свързани с ЦУМ- гейт. Допускът ми бе отнет на 14 януари по пряко настояване на премиера и вътрешния министър", категоричен е Сотир Цацаров. 

"Идеята, че някой ме е уведомил за отнемането на допуска, е евтин политически пиар. Нямам друг избор, освен да обжалвам отнемането на допуска. За някой това е лично отмъщение, за мен - въпрос на достойнство", каза бившият главен прокурор. 

"Имам предположение кой е човекът, подал сигнала за Цум-гейт - това е Бойко Рашков, ако това не е така, ще се извиня", обеща Цацаров.

Аз си подадох оставката, покажете сега какво можете вие, призова Цацаров, обиден на въпрос, че по време на неговия мандат е намаляло населението на страната.

"Не съм наранен, просто искам и имам право да желая да не си играят с името ми", каза още Цацаров. Той не пожела да даде информация колко от СРС-та достигат до съда. 90 процента от тях са използвани в наказателни производства. Те се опразуват срещу лица, които са обвиняеми, не само към политици, поясни той.

Действително има 19 проверки за имоти на Бойко Рашков. Имало е несъответствие в подадените данни. Във финалната декларация не са описани недвижими имоти. Декларацията не е подадена и в срок.

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ заяви, че правителството е разочаровано от работата на КПКОНПИ както под негово ръководство, така и при предишното, но искат изслушването да даде допълнителна информация за реформи в комисията. Той попита как се инициират отделните производства по отношение на конфликт на интереси, корупция и незаконно придобито имущество. Председателят на КПКОНПИ отговори, че не е дошъл, за да си говорят кой от кого е разочарован, а по отношение на въпроса, Цацаров изрази неразбиране: „Образуват се така, както е описано в закона“.

Депутатът репликира, че по официални данни за изминалата година има 843 проверки, 832 от тях по уведомления от прокуратурата и 11 заради установени несъответствия. Според него това говори, че КПКОНПИ не е била много активна.

„Има 5800 активни проверки. Вие искате конкретни статистически данни, които аз сега няма как да ви дам, трябва да отворя един лаптоп и да говоря. Цифрите, които посочвате не са точни, има някакво разминаване. Комисията не може да образува имотна проверка, тя трябва да е уведомена от прокуратурата“, отговори Цацаров.

Той атакува закриването на специализираното правосъдие, като определи като „квазиподобие на прокуратура“ предложението за нова структура, която да се занимава с организираната престъпност. „Аз не браня и комисията, която все още оглавявам. Още когато се създаваше в сегашния си вид, казах на тогавашния премиер, че това е най-лошото възможно решение – тогава той ми отговори, че това е политическо решение“, разказа Сотир Цацаро