Царевична крем супа с целина

за 4 порции, 35 мин

Кухня
08:08 - 31 Август 2020
3566
Царевична крем супа с целина

Продукти

500-600 г царевица от консерва

80 г лук

100 г зелена целина

150 г картофи

6 с.л. царевично олио - слънчогледово или зехтин

½ ч.л. къри на прах

500 мл пилешки бульон или зеленчуков

150 мл бяло вино

сол и черен пипер

4 малки царевички – има ги в консерва

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1 с.л. лимонов сок

150 мл течна готварска сметана или прясно мляко

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени.

Листенцата на целината се отделят - стъблата се нарязват на малки парченца.

Обелените картофи се нарязват на кубчета.

Царевицата се отцежда и се изплаква със студена вода.

Загрява се 2 с.л. олио и се запържва лукът около 1 мин. Добавят се стъблата целина и картофите, поръсва се с къри и се сотира още 2 мин., като се разбърква.

Деглазира се с бялото вино - да кипне силно, и се прибавят пилешкият бульон и зърната царевица. Подправя се със сол и чере пипер и къкри под капак около 20 мин.

Малките цели царевички се нарязват напречно - леко косо, на шайби с дебелина около 1 см. Запържват се в останалото загрято олио на среден огън 4-5 мин. и се оставят на топло.

Към супата се добавя течната сметана или прясното мляко и се пасира, след което може да се прецеди.

Кипва отново и се овкусява с лимоновия сок и настърганата лимонова кора.

Гарнира се с листенцата целина, с парченцата малка царевичка и се полива с олиото от пърженето й.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.