Царевична крем супа с целина
за 4 порции, 35 мин
Продукти
500-600 г царевица от консерва
80 г лук
100 г зелена целина
150 г картофи
6 с.л. царевично олио - слънчогледово или зехтин
½ ч.л. къри на прах
500 мл пилешки бульон или зеленчуков
150 мл бяло вино
сол и черен пипер
4 малки царевички – има ги в консерва
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
150 мл течна готварска сметана или прясно мляко
Приготвяне
Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени.
Листенцата на целината се отделят - стъблата се нарязват на малки парченца.
Обелените картофи се нарязват на кубчета.
Царевицата се отцежда и се изплаква със студена вода.
Загрява се 2 с.л. олио и се запържва лукът около 1 мин. Добавят се стъблата целина и картофите, поръсва се с къри и се сотира още 2 мин., като се разбърква.
Деглазира се с бялото вино - да кипне силно, и се прибавят пилешкият бульон и зърната царевица. Подправя се със сол и чере пипер и къкри под капак около 20 мин.
Малките цели царевички се нарязват напречно - леко косо, на шайби с дебелина около 1 см. Запържват се в останалото загрято олио на среден огън 4-5 мин. и се оставят на топло.
Към супата се добавя течната сметана или прясното мляко и се пасира, след което може да се прецеди.
Кипва отново и се овкусява с лимоновия сок и настърганата лимонова кора.
Гарнира се с листенцата целина, с парченцата малка царевичка и се полива с олиото от пърженето й.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.