Царевични бухти с пресен лук и люта сметана
за 4 порции, 30 мин
Продукти
½ ч.л. зърна ким или кимион
2 яйца
100 мл газирана вода
1 ч.л. лимонов сок
130 г брашно
1 ч.л. едър лют червен пипер или едър сладък
½ ч.л. сол
4 стръка пресен лук
1 консерва царевица – 425 г
4 с.л. олио
150 г заквасена сметана
Приготвяне
Кимът или кимионът леко се счуква и се запича на сух тиган.
Разделят се яйцата. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват с газираната вода и лимоновия сок.
Смесват се брашното, кимът или кимиона, половината лют червен пипер и солта. Постепенно се добавят жълтъците и белтъците. Разбърква се на гладко тесто.
Почистеният пресен лук се нарязва напречно косо на фини пръстенчета и се прибавя в тестото. Добавя се и отцедената царевица и всичко се разбърква.
Загрява се олиото и се сипва от сместа с лъжица. Бухтите се пържат от двете страни за около 4 мин. Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят. Оставят се във фурната на топло.
Поднасят се със заквасената сметана, поръсена с останалия лют червен пипер.
Вместо царевица може да се използва грах.