Царевични бухти с пресен лук и люта сметана

за 4 порции, 30 мин

Кухня
12:33 - 19 Май 2021
4461
Царевични бухти с пресен лук и люта сметана

Продукти

½ ч.л. зърна ким или кимион

2 яйца

100 мл газирана вода

1 ч.л. лимонов сок

130 г брашно

1 ч.л. едър лют червен пипер или едър сладък

½ ч.л. сол

4 стръка пресен лук

1 консерва царевица – 425 г

4 с.л. олио

150 г заквасена сметана

 

Приготвяне

Кимът или кимионът леко се счуква и се запича на сух тиган.

Разделят се яйцата. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват с газираната вода и лимоновия сок.

Смесват се брашното, кимът или кимиона, половината лют червен пипер и солта. Постепенно се добавят жълтъците и белтъците. Разбърква се на гладко тесто.

Почистеният пресен лук се нарязва напречно косо на фини пръстенчета и се прибавя в тестото. Добавя се и отцедената царевица и всичко се разбърква.

Загрява се олиото и се сипва от сместа с лъжица. Бухтите се пържат от двете страни за около 4 мин. Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят. Оставят се във фурната на топло.

Поднасят се със заквасената сметана, поръсена с останалия лют червен пипер.

Вместо царевица може да се използва грах.