Царевици (цяла или на зърна) със сирене и червен пипер

за 6 броя, 40 мин

Кухня
09:47 - 23 Ноември 2025
740
Царевици (цяла или на зърна) със сирене и червен пипер

Продукти

6 млечни царевици или на зърна - може от консерва

4 с.л. зехтин или олио

6 стръка пресен кориандър или друга билка

сол и черен пипер

1 скилидка чесън

2 лайма

лют или сладък червен пипер

100-150 г бяло саламурено сирене

 

Приготвяне

Царевиците се бланшират във вряща подсолена вода 5 мин. на средна температура, отцеждат се и се подсушават. Намазват се с 2 с.л. зехтин. Ако е на зърна от консерва, само се отцежда.

Кориандърът се наситнява и се разбърква с останалия зехтин, сол и черен пипер. Прибавя се обеленият наситнен чесън.

Царевиците се пекат на гореща скара или на грил тиган с периодично завъртане около 10-15 мин. до златисто кафяво. Ако е на зърна, само за 1-2 мин. се запича на сух тиган.

Подправят се с червен пипер и се поливат с билковия зехтин.

Гарнират се с натрошеното сирене и с нарязания на парчета лайм.