Цената на въглеродните емисии достигна до почти €70 за тон

Новини
15:45 - 22 Ноември 2021
1790
Цената на въглеродните емисии достигна до почти €70 за тон

Цената на въглеродните емисии достигна рекордно високи стойности, показват данните на водещата борса ICE Endex.

Фючърсите показват, че котировките на емисиите днес започнаха от 69,88 евро за тон, което бе и най-високата цена за последните три месеца на борсата. Малко след това леко се понижиха до 69,35 евро.

В началото на месеца световните лидери, които се бяха събрали на климатичната конференция COP26 в Глазгоу, постигнаха споразумения за намаляване на емисиите на метан и спиране на обезлесяването, давайки тласък на усилията за борба с климатичните промени. За пръв път в 26-годишната история на срещите на ООН за климата бяха изрично споменати "изкопаемите горива", както и необходимостта да бъдат спрени субсидиите за тях, равняващи се на 5,9 трилиона долара за 2020 година. Решението предвижда и поетапно да се намали изгарянето на въглища.

Междувременно, според данните на борсата ICE, цените за въглищата при индекса API2 в Ротердам /API2 Rotterdam Coal Futures/ започнаха отново да се повишават. Днес стойността е 145 евро за тон, но миналия понеделник беше малко над 138 евро. За последните три месеца най-високата цена на въглищата е била на 5 октомври - 273,3 евро за тон. Това е и исторически рекорд. За настоящия месец ноември най-високата цена е била на 8 ноември - 157,5 евро за тон.