Цените по морето са космически: Цацата стига 10 лева, а порция спагети- 42 лева

Актуални новини
11:30 - 27 Май 2022
5874
Цените по морето са космически: Цацата стига 10 лева, а порция спагети- 42 лева

Остават броени дни до началото на летния сезон. Първите летовници вече са на морето. Цените, които ги посрещат обаче, са значително по-високи от миналия сезон. По-скъпа бира и цаца, по-скъпи салати и питиета почти навсякъде. Причината - инфлацията, скъпият ток и продукти.

Оказва се че най-евтината цаца тази година е в „Сарафово”, Бургас и Крайморие и започва от 3 лева. Като това е минималното увеличение на едно от най-поръчваното от туристите ястие. 

„Цацата скочи с едни 50 стотинки, нищо повече. От 2,50 стана 3 лева, картофките също с 50 стотинки, от 2,50. Картофките със сирене ги направихме 3, а другите обикновените 2,50”, обясни Ани Пенева - управител на заведение.

В нейното заведение цените са увеличени минимално, за да могат да задържат клиентите си. Собствениците се аргументират със скъпия ток и по-високите заплати на персонала.

Цените на юг от Созопол са значително по-високи от тези в Бургас и Черноморец например.

Тук за порция от 250 грама цаца цените удрят между 7 лева и 10,50 лева. Порция пържен сафрид или попчета в Приморско пък надхвърля 12 лева.

Много от хората предпочитат почивка в Турция или Гърция, където също има поскъпване, но дори с него се оказва, че почивката ни излиза по-изгодна, пише Нова тв. Поскъпване има и в алкохола в нощните барове, както и в коктейлите и разхладителните фрешове по плажните барове. А простата сметка е, че за минимална поръчка за заведение на юг за човек са нужни минимум 40 лева.

Цените  на север от Бургас са още по-високи,  например на шопската салата.

Най-предпочитаната салата започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с кротони и шунка достига 35 лева, спагетите удрят цена от 42 лева, а минералната вода се продава за 12 лева.

Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно 7 лева. А много от туристите вече недоволстват.