Цените в Хърватия ще бъдат и в евро още от септември

Премиер Андрей Пленкович изрази надежда, че от януари 2023 г. страната официално ще е част от Еврозоната

Новини
13:16 - 18 Януари 2022
952
Цените в Хърватия ще бъдат и в евро още от септември

Още от 5 септември тази година в Хърватия цените в магазините ще бъдат както в куни, така и в евро. Това обяви хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от местните медии.

Министър-председателят изрази надежда, че от януари 2023-а година страната официално ще е част от Еврозоната.

Премиерът на Хърватия отново призова гражданите, които държат куни у дома, да ги депозират в банки, за да могат те автоматично да бъдат конвертирани в евро. Представяйки законопроекта за въвеждане на еврото като официална валута в страната, Пленкович обяви, че "цените ще бъдат изразени в куни и евро и през цялата 2023-а година".

Това означава още, че ако страната наистина стане част от Еврозоната от 1 януари догодина, куните ще могат да се обменят за евро в продължение на една година и това ще става безплатно в Хърватската народна банка.

Министърът на финансите Здравко Марич от своя страна заяви, че куните в банките ще бъдат автоматично конвертирани в евро по официалния курс, който е 7,534 куни за евро.

"От 5 септември цените ще са в куни и евро, но аз съм убеден, че някои търговци ще стартират още по-рано. Четири месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото е задължително да има двойно означени цени", подчерта Марич.

Въпреки че Хърватия и България влязоха заедно в чакалнята на Еврозоната през лятото на 2021-а година, страната изпревари нашата по пътя към приемането на единната европейска валута. Към момента Европейската комисия е дала официално разрешение само на Хърватия да сече евромонети.