Цезар салата с радичио, чери и каперси
за 4 порции, 30 мин
Продукти
2 филии хляб
100 мл зехтин или олио
1 шепа магданоз
1 шепа копър
300 г зелена салата
100 г радичио – червена цикория
250 г чери домати
1 скилидка чесън
1 ч.л. лимонов сок
½ ч.л. горчица
1 с.л. сос Уорчестър
1 жълтък – суров или сварен
1 филенце аншоа
сол и черен пипер
1 щипка захар
80 г нарязан на едри люспи пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
5-20 едри каперси или 1 с.л. от дребните
Приготвяне
Хлябът се нарязва на кубчета и се запържва в 2 с.л. загрят зехтин 2-3 мин. до хрупкаво кафяво. Отцежда се върху кухненска хартия.
Наситняват се магданозът и копърът. Накъсват се зелената салата и радичиото. Чери доматите се разполовяват.
Счуква се чесънът и се пасира с лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, жълтъка, аншоата и останалия зехтин. Подправя се със сол, черен пипер и щипката захар.
Зелената салата, магданозът, копърът и радичиото се разбъркват с дресинга.
Гарнира се с чери доматите, пармезана и каперсите. Поръсва се с крутоните.
Радичиото може да се замени с червено зеле, каперсите – със зелени маслини.