Цезар салата с радичио, чери и каперси

за 4 порции, 30 мин

Кухня
10:45 - 06 Септември 2022
1950
Цезар салата с радичио, чери и каперси

Продукти

2 филии хляб

100 мл зехтин или олио

1 шепа магданоз

1 шепа копър

300 г зелена салата

100 г радичио – червена цикория

250 г чери домати

1 скилидка чесън

1 ч.л. лимонов сок

½ ч.л. горчица

1 с.л. сос Уорчестър

1 жълтък – суров или сварен

1 филенце аншоа

сол и черен пипер

1 щипка захар

80 г нарязан на едри люспи пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

5-20 едри каперси или 1 с.л. от дребните

 

Приготвяне

Хлябът се нарязва на кубчета и се запържва в 2 с.л. загрят зехтин 2-3 мин. до хрупкаво кафяво. Отцежда се върху кухненска хартия.

Наситняват се магданозът и копърът. Накъсват се зелената салата и радичиото. Чери доматите се разполовяват.

Счуква се чесънът и се пасира с лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, жълтъка, аншоата и останалия зехтин. Подправя се със сол, черен пипер и щипката захар.

Зелената салата, магданозът, копърът и радичиото се разбъркват с дресинга.

Гарнира се с чери доматите, пармезана и каперсите. Поръсва се с крутоните.

Радичиото може да се замени с червено зеле, каперсите – със зелени маслини.