Чадърите и хавлиите на плажовете с дюни - забранени

Нарушителите ще се наказват с глоба до 3000 лева

Новини
14:42 - 21 Февруари 2019
1588
Чадърите и хавлиите на плажовете с дюни - забранени

Чадърите, хавлиите, тентите и всякакви други плажни аксесоари ще бъдат абсолютно забранени на плажовете с дюни. Това реши правителството, като вписа промените в закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Нарушителите ще бъдат наказвани с глоби от 1000 до 3000 лева.

Санкцията обаче ще бъде доста по-солена за подвижни обекти върху дюни - плажните барчета. Тогава джобът на собствениците им ще олекне с 5000 лв. за първо нарушение.

От 1000 до 3000 лв. ще бъде и глобата за поставяне на чадър, хавлия или друга плажна принадлежност върху плаж с дюни, както и за престой или паркиране на превозно средство върху такова място.

Законът предвижда и санкции за плажните оператори, които не осигурят свободна зона за чадъри и хавлии, а също и за лица, които ограничават правото на хората на безплатен достъп до морските плажове. При нарушение те ще бъдат глобявани от 2000 до 5000 лв.

Законопроектът определя и отговорностите на отделните институции при управлението на морските плажове– за законното разполагане на преместваеми обекти ще следят общините, за обществения ред – МВР, а за опазването на дюните и спазването на забраните, свързани с тях – екоминистерството.