Часовникът на Страшния съд е на 90 сек. от самоунищожението на Земята

Войната в Украйна вдигна риска от глобална смърт на планетата, предупредиха учените

Любопитно
20:47 - 24 Януари 2023
3099
Часовникът на Страшния съд е на 90 сек. от самоунищожението на Земята

Войната на Русия в Украйна значително повиши риска от глобално самоунищожение, предупреди Бюлетинът на атомните учени във вторник, премествайки часовника на Страшния съд до най-близката му точка до полунощ досега, пише The Hill.

Часовникът на Страшния съд има за цел да измерва най-сериозните рискове за човешкото съществуване, за да окаже натиск върху световните лидери да се ангажират отново да се справят с предизвикателства на ниво изчезване, като заплахата от използване на ядрено оръжие, но се разрасна, за да включва опасностите от климатичната криза и биологичния риск, като пандемията от COVID-19.

Часовникът се премести на 90 секунди преди полунощ, с 10 секунди по-близо, отколкото когато беше последно настроен през януари 2022 г., малко преди Русия да започне инвазията си срещу Украйна на 24 февруари. Консорциумът от учени отбеляза тогава, "че без бързи и целенасочени действия, наистина катастрофалните събития са по-вероятни", каза във вторник Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени. Бюлетинът на атомните учени по-рано осъди инвазията на Русия в Украйна и нарече реториката на руския президент Владимир Путин относно използването на ядрени оръжия "възмутителна".

"Възможностите конфликтът да излезе извън контрола остават големи", предупреди Бронсън, цитирайки по-ранното предупреждение на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че светът е навлязъл във време на ядрена опасност, невиждано от разгара на Студената война.

Съобщението от Бюлетина на атомните учени се случи в същия ден, когато посланикът на САЩ на Конференцията на ООН за ядрено разоръжаване критикува Русия за забавяне за втори път на стратегическите ядрени преговори между Вашингтон и Москва, насочени към намаляване на ядрените оръжия. Русия по-рано каза, че е отложила срещата за преговорите заради подкрепата на САЩ за Украйна.

Попитани от руски репортер във вторник как ядрените преговори между Вашингтон и Москва могат да се възобновят, докато САЩ и други западни нации обсъждат изпращането на танкове и оръжия с голям обсег на Украйна, бивши световни лидери и учени се обявиха за продължаване на въоръжаването на Украйна.

"Мисля, че имат нужда от повече танкове", каза Елбегдорж Цахия, бивш президент и министър-председател на Монголия, за Украйна. "Те нямат време да чакат. Мисля, че имат нужда от повече подкрепа. Още оръжия, повече танкове."

Стив Фетър, професор по обществена политика в Университета на Мериленд и член на Бюлетина на атомните учени, каза, че САЩ и Русия трябва да могат да продължат ядрените преговори въпреки войната в Украйна, "точно както направихме по време на най-мрачните дни на Студената война", но също така предупреди Русия да не успее в Украйна.

"Ако Русия надделее в Украйна, други неядрени страни може да стигнат до заключението, че не могат да бъдат защитени от нападение срещу противници с ядрено оръжие и това може да подкопае режима на неразпространение и да подхрани нов кръг от разпространение", каза Медведев.

Войната на Русия в Украйна също влоши други глобални предизвикателства, като изменението на климата и биологичния риск. Бюлетинът на атомните учени публикува своите открития за първи път на английски, руски и украински с намерението да бъдат прочетени в най-засегнатите столици, каза консорциумът от учени.

Сузет Маккини, директор на науките за живота в Стърлинг Бей и член на Бюлетина на атомните учени, повдигна предупреждението относно биологичните заплахи, както естествени, така и създадени от човека.

Тя предупреди, че Русия, Северна Корея и Иран продължават да поддържат програма за биологични оръжия и че рискът Русия да разположи биологични оръжия в Украйна "продължава да ескалира, тъй като условията там стават все по-хаотични".

Три години след началото на пандемията от COVID-19, Маккини каза, че международната общност трябва да подобри способността си да предотвратява епидемии от болести, за да ги открива бързо, когато се появят, както от болести, произхождащи от животни и предадени на хора, така и от лабораторни инциденти. "Събития като COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век", каза тя.

Що се отнася до изменението на климата, нахлуването на Русия в Украйна е допринесло за две противоположни динамики, каза Сиван Карта, старши учен в Стокхолмския екологичен институт. Натискът за отделяне от руския износ на петрол и газ стимулира инвестициите във възобновяеми енергийни източници, каза Карта, но високите цени на природния газ "подтикнаха неистов натиск за разработване на нови доставки на природен газ" и краткосрочната зависимост от въглища в електроцентралите, "което изминалата година е рекордно високо за глобалното потребление на въглища."

В заключителните си думи Бронсън каза, че приближаването на часовника към полунощ изпраща послание към обществеността да упражни по-голям натиск върху лидерите да се справят с тези фатални рискове. "Сега сме в ситуация, в която лидерите не правят това, което трябва и ние отчаяно се нуждаем от обществеността, за да сме сигурни, че се фокусират върху ключови въпроси", каза тя.

"Тези, които слушат, казват... "днес не се чувства по-безопасно", те не са сами. Ние сме много загрижени за това. Никой не може да направи това сам, но всеки може да направи нещо. И с това ние се надяваме, че преместването на часовника, докато оценяваме къде са заплахите, е мотиватор, че всички ние трябва да обърнем внимание на тези ключови проблеми."