Частните ЖП превозвачи готвят протест, ако НКЖИ не се откаже от вдигането на таксите

Не става въпрос за увеличение на такси, а за услуги и за промяна в цената за експресно заявяване на график, уточни транспортният министър

Новини
14:52 - 02 Ноември 2023
2043
Частните ЖП превозвачи готвят протест, ако НКЖИ не се откаже от вдигането на таксите

Големите български частни железопътни превозвачи ще излязат на протест, ако Министерството на транспорта не се откаже от повишените, по думите на бранша, трикратно такси за ЖП превоз. В противен случай ще се стигне до активни протестни действия.

Това заявиха на брифинг в БТА от бранша.

"Предлагам на държавните институции да решат този казус, така, както е решен в целия ЕС", заяви Петко Несторов, председател на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.

В конкретика - таксите били повишени между 2,7 и 2,8 пъти.

Според Несторов няма проблем в повишаване бе таксите, но това следвало да се прави след анализ.

"Свидетели сме на пълна липса на адекватни действия в железопътния транспорт. (...) Това, което се случва в момента, е ,меко казано, незаконно и недопустимо", добави той.

А в същото време в Европейският съюз позволява такси от по 2 евро на километър за ЖП превозите, а дори и повече, но следвало да има обосновка, ако таксата е по-голямата. Такава обаче според ЖП бранша няма.

"Всичко това се случва някъде в НКЖИ, сменят таксата, но не смятат за нужно да кажат защо - разчитаме на вас, медиите, което налага това, тази драстична промяна", остър бе Несторов.

Недоволните браншовици настояват НКЖИ да ги повика на среща, на която да обсъдят казуса.

„Не съм отказвал среща с нито един бранш, от железопътните превозвачи търсят единствено сензация.“

Това заяви на брифинг министърът на транспорта Георги Гвоздейков, отговаряйки на обвиненията от страна на Асоциацията на предприятията в жп транспорта, които днес се оплакаха от увеличение на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България. 

„Абсолютни внушения бяха направени от тяхна страна. Едно от тях е, че са се опитвали да осъществят контакт с министъра, но никой не им е обърнал внимание“, посочи Гвоздейков. Той обяви, че председателят на асоциацията Пенко Несторов е поискал среща с представител на министерството, като е разговарял с един от ресорните заместник-министри на 10 октомври. Днес е имало насрочена среща между представители на асоциацията с представители на Железопътна компания „Железопътна инфраструктура“, на която от бранша не са се явили, стана известно от думите на министъра.

Не става въпрос за увеличение на такси, а за услуги и за промяна в цената за експресно заявяване на график,

уточни Гвоздейков. Министърът даде пример с изваждането на лични документи, където се заплащат различни такси за обикновена, бърза и експресна услуга.