Чавушоглу: Не сме против Русия да изтласка кюрдите

Ердоган е поканен да посети Вашингтон на 13 ноември

Свят
17:10 - 17 Октомври 2019
1599
Чавушоглу: Не сме против Русия да изтласка кюрдите

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за Би Би Си, че Анкара не би била против, ако въпросът за изтеглянето на кюрдските сили от северната част на Сирия бъде решен от Москва и Дамаск, предаде ТАСС.

"Русия ни обещава, че от тази страна (на турско-сирийската граница) няма да има Кюрдска работническа партия (ПКК) и (сирийските кюрдски) Сили за защита на народа /СЗН/. Ако Русия заедно със сирийската армия изтласкат СЗН от региона, ние няма да бъдем против", заяви министърът.

Турция смята, че ПКК и СЗН са свързани и ги определя като терористични организации, напомня ТАСС.

Чавушоглу отбеляза, че Москва играе ролята на посредник в диалога между Анкара и Дамаск. Той каза също, че смята президента на Сирия Башар Асад за неспособен да обедини страната.

Коментирайки изявление на американския президент Доналд Тръмп, че "не е давал зелена светлина" за турската операция в Сирия, Чавушоглу заяви, че неговата страна не е чакала разрешение от никого. "От никого не сме чакали зелена светлина. Ние искахме да работим със САЩ, но те не изпълниха своите задължения", подчерта Чавушоглу.

Той добави, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да се откаже от планираното посещение в Съединените щати, ако Вашингтон въведе санкции срещу него или членове на семейството му.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп покани президента Ердоган. Той прие поканата. Ако обаче срещу него или неговото семейство бъдат въведени някакви санкции, то подобно посещение губи смисъл", отбеляза министърът.

Ердоган е поканен да посети Вашингтон на 13 ноември, но заяви, че ще вземе решение за посещението след разговори с американската делегация, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, която в момемнта се намира в Анкара.