Експерт пред Lupa.bg : Офанзивата на Турция не може да се спре

Големите сили имат интерес от конфликта на Ердоган с кюрдите, смята проф. Димитър Йончев

Топ
21:10 - 15 Октомври 2019
2485
Експерт пред Lupa.bg: Офанзивата на Турция не може да се спре

Няма механизми, с които да се спре офанзивата на Турция в Северна Сирия. ЕС по жизнено няма да изработи позиция. Официално ще призове за въздържание, но истината е, че и страните членки си гледат интереса. Това заяви пред Lupa.bg по повод конфликта на Ердоган с кюрдите експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.

„Преди 19 години Кадафи беше направил договор с Италия, с който се уреждаше въпроса с миграцията. Хрумна на някои да бъде махнат и изведнъж милиони бежанци се озоваха в Европа. Тогава много им пречеше Кадафи, а сега им пречат бежанците. Ердоган днес действа на същия принцип. Той контролира един процес, с който Европа не е способна да се справи”, заяви експертът.

 „Нито Иран, нито Русия, нито Турция имат интерес кюрдите да имат държава. На САЩ ще им е от полза, но те се управляват от бизнесмен и нищо не предприема. Получи се междучасие с Тръмп и Турция се възползва”, допълни Йончев.

По думите му, конфликтът в Северна Сирия няма да излезе извън граници, защото „ Ердоган обича да контролира ситуацията”. Той няма да допусне да разпали война, в който страната му да бъде мишена.

Специалистът препоръча на управляващите да пазят границата и да имаме добри отношения със съседите.

снимка: "Труд"