Чепеларе посреща Радев и съпругата му с каба гайда и пита с мед

Политика
14:32 - 12 Септември 2024
1459
Чепеларе посреща Радев и съпругата му с каба гайда и пита с мед

Чепеларе ще посрещне в събота президента Румен Радев и съпругата му Деси на площад "Олимпийски" с пита и мед, както повелява традицията. Ще звучи и родопска каба гайда в изпълнение на талантливите Илия Учиков и Мариана Ангелова. Местните вече са в трескаво очакване, а поводът е честването на 60 години от обявяването на Чепеларе за град. 

Около 18 часа държавният глава ще поздрави от сцената на площада жителите и гостите на Чепеларе, празнично слово ще изнесе и кметът Боран Хаджиев. След официалната част програмата ще продължи с изпълнения на група „Тангра“, а присъстващите ще могат да опитат традиционни родопски ястия и от юбилейната торта. Честването ще продължи със зрелищна заря.

Чепеларе ще отбележи два големи празника на 14 септември - Национални хайдушки празници "Капитан Петко Войвода 2024" и "60 години град Чепеларе". 

На 14 септември в 10:15 часа пред паметника на войводата ще бъдат поднесени венци и цветя. Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка близо до къщата, в която се е помещавал щабът му на ул. „Васил Дечев“ 14.

Час по -късно тръгва шествието към пл. "Олимпийски", предвождано от легендарния войвода и четата му. Програмата ще продължи с представяне на културно-туристически продукт - пътеводител и кратък филм на видео стена, реализирани по проект „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино- Джебел“.

От 11:30 часа е началото на концертната програма на самодейни състави от общините Чепеларе, Лъки и Баните.

Организаторите са подготвили за най-малките анимация в градската градина до площада, където ще творят и ще се забавляват с приложни и изобразителни изкуства.

 
От 12:30 часа, пак там, е откриването на изложбата „Бележити дати в историята на Тракийското движение с основател Капитан Петко войвода“ и ще бъде представен II том на „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийски научен институт. 

Сдружение „Родопски хайдути“, които традиционно вземат участие в честването на празника, ще представят изложба на автентични оръжия.