Черен петък 13-и!

Двама пилоти загинаха при катастрофа с учебен самолет (ОБЗОР)

Новини
21:05 - 13 Септември 2024
2588
Черен петък 13-и!

Катастрофа с военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA стана днес край Трета авиобаза „Граф Игнатиево. При инцидента загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. 

Катастрофата е станала по време на подготовката за утре, за когато бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто.   

Екип от военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“, започна разследване за установяване причините и обстоятелствата за възникналия тежък инцидент. За образуваното досъдебно производство е информиран и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника. Ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на множество експертизи.

Стана ясно, че самолетът L-39 ZA, разбил се край авиобаза „Граф Игнатиево”, е учебно-тренировъчен. Той е двуместен. Доставен е за пръв път в България от бивша Чехословакия.

На мястото на инцидента днес подробности дадоха премиерът Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Съболезнования към семействата на загиналите пилоти изказаха също политици и обществени личности.

По-късно през деня военният министър заяви, че е намерена черната кутия на разбилия се самолет L-39.

"Тя ще бъде разчетена. Това е един комплексен подход. Освен това, което разследващите ще дешифрират в черната кутия, те ще се запознаят с цялата подготовка за провеждането на този полет. Да изчакаме разследването", посочи Запрянов.

По думите му се разследват две основни версии за трагичния инцидент - технически проблем или пилотска грешка, като уточни, че преди полета е извършена техническа проверка на самолета.

"Самолет не може да излети без техниците да го проверят и да се подпиша. Да видим разследването какво ще каже, защото често се случват неща, когато всичко е наред. Не е изключена техническа грешка, но се разследва и друга версия - пилотска грешка", обясни още той.

Разбилият се самолет е минал през модернизация в Чехия и от юни насам е в полет, извършил е почти 65 летателни часа. Според заключението на експертите самолетът бил "почти като нов" след ремонта.

Запрянов потвърди, че упражнението, изпълнявано от двамата пилоти, е правено многократно в базата в Долна Митрополия, а летците са изключителни професионалисти.

Министърът на отбраната обяви дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофа на учебно-боен самолет L-39ZA, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят.

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски"- гр. Долна Митрополия през 1996 г., специалност "Летци – щурмани". На длъжност „Началник на служба "Планиране и отчитане на летателната дейност" в отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г. За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС. Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" – Долна Митрополия през 2020 г., специалност "Летец пилот". На длъжността "Младши експерт III степен в служба "Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка" на отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г. Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.