Червена бобена супа с манго и авокадо
за 4 порции, 30 мин
Продукти
400 г червен сварен боб – може консерва
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
¼ ч.л. зърна кимион
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. лют едър червен пипер
400 г смлени домати
1 манго – около 125 г
1 авокадо
4-6 с.л. сок от лайм или лимон
малко див лук или зелени пера от пресен лук
сол и черен пипер
1 щипка захар
Приготвяне
Червеният лук и чесънът се обелват и се наситняват. Кимионът се запича леко на сух тиган и се добавят олиото или зехтинът, чесънът и червеният лук. Сотира се до леко прозрачно.
Поръсва се с двата вида червен пипер и се разбърква бързо на котлона. Добавят се доматите и 150 мл вода. Готви се под капак на тих огън 10 мин.
Обелените авокадо и манго се нарязват на кубчета и се смесват с нарязания на дребно зелен лук. Полива се със сока от лайм.
Супата се пасира. Добавя се отцеденият червен боб и се подправя със сол, черен пипер и щипката захар.
Гарнира се точно преди поднасянето със салцата от авокадо и манго.