Червено зеле с ябълки и хвойна
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 червена зелка - 700-800 г
1 с.л. масло
2 глави лук
сол, черен пипер и мащерка
3 с.л. желе от касис – може друго червено желе
1 дафинов лист
3-4 плодчета хвойна
500 мл зеленчуков бульон
1 голяма ябълка
1 ч.л. царевично нишесте
2 с.л. оцет – балсамико или червен винен
Приготвяне
Зелето се нарязва на тънки ивици.
Обеленият лук се наситнява и се запържва леко в разтопеното масло. Добавя се зелето и се задушава още 5 мин.
Подправя се със сол, черен пипер и желето от касис. Слагат се дафиновият лист, плодовете от хвойна. Сипва се бульонът и къкри под капак 20 мин.
Ябълката се обелва, почиства се от семето и се нарязва на кубчета 1 см. Прибавя се при червеното зеле и се готви още 10 минути.
Смесва се нишестето с оцета, залива се зелето в края на готвенето и се разбърква. Поръсва се с мащерка.