Червено зеле с ябълки и хвойна

за 4 порции, 60 мин

Кухня
08:03 - 21 Април 2021
3216
Червено зеле с ябълки и хвойна

Продукти

1 червена зелка - 700-800 г

1 с.л. масло

2 глави лук

сол, черен пипер и мащерка

3 с.л. желе от касис – може друго червено желе

1 дафинов лист

3-4 плодчета хвойна

500 мл зеленчуков бульон

1 голяма ябълка

1 ч.л. царевично нишесте

2 с.л. оцет – балсамико или червен винен

 

Приготвяне

Зелето се нарязва на тънки ивици.

Обеленият лук се наситнява и се запържва леко в разтопеното масло. Добавя се зелето и се задушава още 5 мин.

Подправя се със сол, черен пипер и желето от касис. Слагат се дафиновият лист, плодовете от хвойна. Сипва се бульонът и къкри под капак 20 мин.

Ябълката се обелва, почиства се от семето и се нарязва на кубчета 1 см. Прибавя се при червеното зеле и се готви още 10 минути.

Смесва се нишестето с оцета, залива се зелето в края на готвенето и се разбърква. Поръсва се с мащерка.