Чеснови мъфини с леща

за 12 броя, 60 мин

Кухня
09:21 - 21 Септември 2020
2194
Чеснови мъфини с леща

Продукти

1 глава лук

2 скилидки чесън

250 г сварена леща

2 с.л. зехтин или олио

250 г типово или пълнозърнесто брашно

1 ч.л. суха чубрица или мащерка

½ ч.л. кимион на прах

2 ч.л. разтворим зеленчуков бульон

червен и черен пипер

1 бакпулвер

1/2 ч.л. сода

1 яйце

80 мл орехово олио или от други ядки – може да се замени и със слънчогледовото

300 мл мътеница или разбъркани 1:1 кисело и прясно мляко

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Лукът се задушава около 1 мин. в 2 с.л. загрят зехтин или олио.

Смесва се брашното с чесъна, чубрицата или мащерката, кимиона, сухия бульон, бакпулвера и содата.

Разбиват се заедно яйцето, ореховото олио и мътеницата. Добавят се изстиналият лук и отцедената леща и се разбърква. Смесва се със сухите съставки с разбъркване.

Тестото се разпределя във формички за мъфини, застлани с хартийки за мъфини.

Пече се в загрята умерена фурна 25-30 мин.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.