Чеснови мъфини с леща
за 12 броя, 60 мин
Продукти
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г сварена леща
2 с.л. зехтин или олио
250 г типово или пълнозърнесто брашно
1 ч.л. суха чубрица или мащерка
½ ч.л. кимион на прах
2 ч.л. разтворим зеленчуков бульон
червен и черен пипер
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 яйце
80 мл орехово олио или от други ядки – може да се замени и със слънчогледовото
300 мл мътеница или разбъркани 1:1 кисело и прясно мляко
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Лукът се задушава около 1 мин. в 2 с.л. загрят зехтин или олио.
Смесва се брашното с чесъна, чубрицата или мащерката, кимиона, сухия бульон, бакпулвера и содата.
Разбиват се заедно яйцето, ореховото олио и мътеницата. Добавят се изстиналият лук и отцедената леща и се разбърква. Смесва се със сухите съставки с разбъркване.
Тестото се разпределя във формички за мъфини, застлани с хартийки за мъфини.
Пече се в загрята умерена фурна 25-30 мин.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.