Чесново пияно пиле с картофки

за 4 порции, 55 мин

Кухня
11:14 - 09 Септември 2020
3670
Чесново пияно пиле с картофки

Продукти

1 цяло пиле

600 г дребни картофи

18 скилидки чесън

сол, черен пипер и клонки мащерка

3 с.л. зехтин или олио

300 мл бяло вино или бира

Приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода и се обелват.

Пилето се овкусява отвън и отвътре със сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин или олио.

Напълва се с половината обелени скилидки чесън и с няколко стръкчета мащерка и се слага в тава.

Картофите, останалите обелени скилидки чесън и още клонки мащерка се подреждат около пилето и се поливат с останалия зехтина или олио.

Сипва се бялото вино или бира и още около 100 мл вода.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 мин.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.