Честито! ВАС празнува 25 години

Общество
16:08 - 01 Декември 2021
4637
Честито! ВАС празнува 25 години

Върховният административен съд (ВАС) чества 25 години от възстановяването си и почете хората допринесли за развитието на административното правораздаване на тържествен пленум. Единодушно върховните съдии учредиха награда за принос в развитието на административното право на името на проф. д-р Кино Лазаров, която ще се връчва на три години. „Всички сме се учили от него“, подчерта председателят на ВАС Георги Чолаков, цитиран от lex.bg.

Преди тържествения пленум Чолаков валидира специална марка по случай юбилея.

Той не отбелязва създаването на съда, което е станало през 1913 г., а възстановяването на Върховния административен съд. Социалистическата власт закрива Върховния административен съд през 1947 г., но след демократичните промени новата Конституция възстанови институцията, която упражнява съдебния контрол над актовете на властта.

Това не се случи за една година, както беше предвидено през 1991 г., а отне 5 години и така на 1 декември 1996 г. Върховният административен съд започна новото си летоброене.

Тържественият пленум днес беше открит от най-старшия съдия – Марина Михайлова, която покани председателя на ВАС Георги Чолаков, а той предшествениците си Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев.

И четиримата председатели направиха равносметка за пътя, който е изминал ВАС и административното правораздаване.

Георги Чолаков говори за огромния труд, който са положили административните съдии през годините. „От възстановяването му до днес съдиите във ВАС са приключили 320 000 дела, а 28-те административни съдилища от създаването си са приключили 540 000 дела“, каза той.

И подчерта социалния характер на административното правосъдие, защото чрез него хората масово отстояват правата си. „Административното правораздаване 25 години не спира да бъде мисия за нас – мисия, която носим в сърцето си“, заяви председателят на ВАС.

Първият председател на съда Владислав Славов припомни трудния път по възстановяването му. „Никога не съм очаквал такава съпротива и от Народното събрание, и от Министерския съвет“, каза той и разказа как тези две власти 5 години след приемането на новата Конституция са оспорвали всички решения на Висшия съдебен съвет за възстановяването на ВАС.

Славов се спря и първопроходството на съда по отношение на електронното правосъдие. ВАС беше единственият съд, който даваше онлайн достъп до делата. „Бяхме първи, можем и сега да покажем на другите какво значи електронно правосъдие“, каза той. И напомни: „Най-доброто училище за администрацията са решенията на административния съд“.

Константин Пенчев пък припомни за битката по създаването на административните съдилища. Как заради това, че първоначално беше предвидено те да са 9 или 12 и депутатите не искаха да бъдат създавани. Накрая, за да ги има и за да са доволни представителите на всички избирателни райони, те станаха 28. После започнаха трудностите със сградите.

„На 4 януари 2007 г. събрах новоизбраните председатели и им казах, че каквото и да става трябва да започнат работа на 1 март, ако трябва и на масичка пред общината“, разказа Пенчев. Той специално отчете последните промени в АПК и това, че Георги Чолаков е „направил невъзможното“ – убедил е Министерството на финансите, че „данъчните дела трябва да се гледат навсякъде, а не само където им е удобно на данъчните“.

Георги Колев пък се обърна към колегите си, тъй като след края на мандата си като председател той остана да правораздава във ВАС и заяви, че те са на изключително високо ниво. „Вие сте хората, които сте дали част от живота си, за да бъде изградена тази институция“, каза им той.

За значим принос за развитието на законодателството в областта на административното право и процес с почетен плакет и грамота бяха отличени бившите съдии от ВАС Александър Еленков и Георги Ангелов (доскоро конституционен съдия), проф. д-р Иван Тодоров и бившите председатели на ВАС Константин Пенчев (сега конституционен съдия) и Георги Колев.

За принос в областта на професионалното обучение и повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните помощници в областта на административното правораздаване бяха наградени Националният институт на правосъдието и Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и преподавателите и изтъкнати специалисти по административно право и процес и проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Димитър Костов, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д.ю.н. Райна Николова, проф. д-р Цветан Сивков, проф. д-р Емилия Панайотова и доц. д-р Евелина Димитрова. Посмъртно беше дадено отличие на починалия тази година проф. д-р Дончо Хрусанов.

За приноса си в международната дейност в областта на административното право и процес с почетен плакет и грамота бяха наградени съдията от Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев, съдията от Общия съд на ЕС доц. Александър Корнезов и доц. д-р Станислав Костов.

Петима съдии – Румяна Папазова, Марина Михайлова, Захаринка Тодорова, Жанета Петрова и Панайот Генков получиха специална почетна грамота за дългогодишна служба във Върховния административен съд.

Специално бяха отличени и дългогодишни служители на ВАС и всички те бурно бяха аплодирани от съдиите. „Ние без вас сме нищо“, каза им председателят Георги Чолаков. Наградите бяха за Малина Паунова, Нина Спасова, Надя Савова, Мая Костадинова и Мариана Салджиева. А Савова, която работи във ВАС от възстановяването му, благодари емоционално на съдиите и колегите си и разчувства цялата зала.

Почетните отличия по случай 25-годишния юбилей на ВАС са по номинации от върховните съдии и са определени от специална комисия, в която влизат деканите на юридическите факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д.ю.н. Георги Митов и доц. д-р Даниела Дончева, както и зам.-председателят на ВАС Мариника Чернева, зам.-председателят на Асоциацията на българските административни съдии Марио Димитров, председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова и началникът на кабинета на председателя на ВАС Драгомир Желязков.

На челната снимка: Синът на Александър Еленков – Еленко Еленков, получи наградата от името на баща си лично от председателя на ВАС Георги Чолаков