Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус-син започва от София

Българско бижу - цигуларката Таня Джарова ще изнесе гала концерт с вълшебния виенски оркестър на Двореца Шьонбрун на пл. "Св. Александър Невски" на 8 август

Култура
20:27 - 27 Юни 2022
6956
Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус-син започва от София

България изпревари Австрия, тъй като от София започва честването на 200-годишнината от рождението на великия композитор, цигулар и диригент от Виена Йохан Щраус-син. Това ще бъде ознаменувано със събитието "Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra", което ще се проведе на 8 август пред храм-паметник "Св. Александър Невски" с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун. 

"Идеята е да има ярки, видими събития, които поставят София на европейската и на световната музикална карта. Събития, които може да бъдат видяни само в София и точно в този момент. Миналата година направихме концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго. Тази година нашият подарък към града и към меломаните е този концерт. Ние сме свръхчувствителни към това място, защото то е един от символите на града и го предоставяме на най-високия клас изкуство. Организацията е огромна, трудна и сложна", сподели днес на специална пресконференция по повод гала вечерта Мирослав Боршош - заместник-кмет на София по културата. Столична община е съорганизатор на събитието.

Журналистът Георги Тошев, зам.-кметът на София Мирослав Боршош, цигуларката Таня Джарова-Салустио и Петер Хосек

"За нас е голяма чест да се представим пред катедралата "Александър Невски". За живота на музикантите невинаги има такива събития, които се случват веднъж в живота. Този концерт е точно такъв, затова е толкова специален", каза Петър Хосек – управляващ директор на Vienna Schonbrunn Orchestra.

Според него програмата, освен творби на цялата фамилия Щраус, включва и други бисери от този период. "Избрахме песен, която оркестърът не само ще свири, а може би и ще пее. Ще има арии, валсове, една много забавна полка, базирана на клюките, които се разпространяват във Виена", допълни Хосек. По традиция почти всички концерти завършват с "Радецки марш" на Йохан Щраус-баща", допълни гостът от Австрия.

"За нас е важно, че стартираме от България, защото в София имаме много приятели, които са се обучавали и са учили във Виена. Ние сме като едно голямо семейство. Ние всички обичаме да свирим тази прекрасна музика на Щраус и сме се специализирали в тази музика", сподели Петер Хосек.

През 2025 г. ще бъде отпразнувана 200-годишнината на Щраус, а турнето започва от София, ще има концерти във Велико Търново и Варна, съобщи още Хосек. Според статистика, публикувана в сп. Classical Review преди година и половина е, че най-изпълняваният композитор в света не е Моцарт, не е Верди, а е именно Щраус, отбеляза журналистът Георги Тошев, който бе водещ на пресконференцията и който е автор на филм за прочутия оркестър от Виена.

Това е най-записваният и най-свирен композитор, допълни Тошев. Няма Новогодишен концерт на Виенската филхармония, който да не включи в репертоара си произведения на Щраус, припомни журналистът. И трябва да бъдем много щастливи и горди, че именно от София ще започне световното честване на музикалното наследство на Щраус, отбеляза той.

Цигуларката Таня Джарова-Салустио - концертмайстор на Vienna Schonbrunn Orchestra, разказа, че оркестърът е сформиран през 1997 г. "Всеки от нас е следвал във Виена и е свързан с виенската музика и традиции. Но всеки носи колорита на своята националност. Имаме австрийци, няколко българи, австралиец, унгарци, латиноамериканци, южноафриканци - общо взето, от всички континенти", допълни тя. Таня Джарова е родена и е израснала в Пловдив, но учи във Виена, за да достигне до поста концертмайстор на един от най-реномираните оркестри в Австрия и в света.

"Хитове на фамилията Щраус има безкрайно много, почти всички на Щраус-син са такива. Благодарение на огромния ни опит, сме успели да разберем кои се харесват. Някои от тях са познати на всички, както от Новогодишния концерт на Виенската филхармония - като "Радецки марш" и "Син бял Дунав", каза още Таня Джарова.

"За мен най-голямото бижу е, че българка толкова години е концертмайстор на този оркестър. Представете си какво е усещането да си тръгнала от Пловдив, да попаднеш съвсем млада, веднага след средното си образование във Виена, за завършиш там и един ден толкова години след това да дойдеш с оркестъра, на когото си концертмайстор и да свириш на най-екзотичното място пред своята родна публика - за мен това е голямото бижу на този концерт", сподели мнението си Мирослав Боршош по адрес на българската цигуларка.

На въпрос на Lupa.bg дали Оркестърът на двореца Шьонбрун ще изпълни произведение от български композитор Петър Хосек съобщи, че това е една от изненадите на концерта. Той загатна само, че това ще бъде композитор, който не е българин, но е свързан с България и покани сърдечно почитателите на класическата музика да дойдат на концертите на оркестъра в България. Има българска следа, каза с усмивка и Георги Тошев. 

"Ще добавя, че те са предупредени от мен, че софийската публика е на световно ниво. Особено в областта на класическата музика софийската публика е видяла световни величини, така че музикантите от оркестъра също си дават сметка, че се изправят срещу една нелека публика. Това ще е както събитие за нас, така ще бъде събитие и за самия оркестър да представи най-доброто на най-високо качество. Подготвили са няколко изненади", сподели Мирослав Боршош в отговор на въпроса на Lupa.bg.

Зам.-кметът каза, че има проблем с връщането на публиката на културни мероприятия. "Подобни събития като че ли дават възможност публиката да се завърне в пълната си сила. И мястото е различно, и изпълнителите са различни - това са неща, които ще накарат публиката отново да започне да се връща и това е целта на Столична община. Самата публика преминава от криза в криза и все още има въздържане. Преди беше заради страха, сега е финансовата и най-потърпевши са именно хората на изкуството. Тази подкрепа, която оказваме в София е именно за тях", коментира Мирослав Боршош. 

Още преди много, много години, когато гостувахме в България като все още млад оркестър почувствахме, че си имаме работа с критична публика и с компетентна публика, което мен лично като българка ме кара да се гордея", каза и Таня Джарова-Салустио. "Аз също съм предупредила колегите", допълни с усмивка цигуларката.

"Бил съм в България много пъти, не само, за да изнасям концерти. Публиката в България е не само критична, тя много добре познава музикалната сцена. Тя много добре е запозната с музиката, което е чудесно, защото е много важно за бъдещето на човечеството като цяло да възпитаваме едно поколение в ценностите на класическата музика и изкуството като цяло. Ние трябва заедно да съумеем да приобщим младото поколение към тези ценности чрез музиката и чрез изкуството. Трудно е понякога да намерим подхода към младите и затова трябва да направим музиката по-достъпна. В България ми направи впечатление, че в публиката има много повече млади хора отколкото във Виена", коментира управляващият директор на Vienna Schonbrunn Orchestra.

Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Наред с високото музикално ниво оркестърът се отличава с хомогенно звучене, очарователно изпълнение и извънредно елитарна изява.

Предвид очарованието и върховите си музикални изпълнения Оркестърът на Шьонбрун жъне интерес и овации в близки и далечни страни. Досегашните му гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай са преминал и при препълнени зали и възторжено аплодираща публика.

Репертоарът на Оркестъра е специализиран върху произведенията на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Оркестърът отдава голямо значение на Виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на Виенската класика, както индивидуално, така и “по виенски”, благодарение на което Оркестъра е без конкуренция в австрийската столица.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света.

Планираните летни концерти в България ще са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската Филхармония – летният им концерт под открито небе, провеждащ се в градините на Двореца Шьонбрун.

Турнето на оркестъра в България е предвидено в 3 вечери – Велико Търново на Крепостта Царевец, като част от Международния фестивал “Сцена на вековете”, Варна в един от най-красивите и романтични открити театри на Балканите - Летен театър, a кулминацията на турнето ще се случи в самия център на София на пл. "Александър Невски." 

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2 солисти ще оставят без дъх запленената публика, а допълнителното светлинно-визуално шоу ще довърши магията под звездите.