Четат присъдата на атентаторите от "Сарафово" в понеделник

Израелски адвокат настоя "Хизбула" да бъде обвинена за терористичния акт

Общество
14:07 - 17 Септември 2020
1671
Четат присъдата на атентаторите от "Сарафово" в понеделник

Петчленен състав на Специализирания съд ще обяви присъдата срещу двамата атентатори на летище Сарафово в понеделник в 10:30 ч. 

Подсъдими като помагачи на самовзривилия се Хюсеини са Мелиад Фара и Хасан Ел Хасан. По-рано днес прокурор Евгения Щъркелова поиска те да получат доживотен затвор без право на замяна. 

В емоционална пледоария израелският адвокат на пострадалите Яков Рант настоя съдебният състав да обяви, че обвиняема за терористичния акт е и организацията "Хизбула". 

Според него клиентите му ще бъдат много натъжени, още повече, че утре започва израелската Нова година, ако "Хизбула" не бъде обявена в съдебния акт. 

Според него тя трябва да бъде включена още в обвинителния акт. 

Той също така изтъкна, че обещетенията, които трябва да бъдат присъдени на близките на загиналите и на пострадалите трябва да бъдат съобразени с израелското законодателство, т.е по десет милиона на всеки загинал.

Общо в началото на делото исковете бяха в размер на 100 млн лева. 

Според служебните адвокати на двамата задочно подсъдими няма преки улики, които да насочват към тяхното участие в атентата. Всички били само косвени. Затова те настояха двамата да бъдат оправдани.