Четирима от провокаторите на 2 септември са пуснати под гаранция

Утре прокуратурата ще обжалва мерките на мъжете, хвърляли бомбички по полицаи

Топ
16:13 - 09 Септември 2020
5805
Четирима от провокаторите на 2 септември са пуснати под гаранция

Софийският градски съд ще решава утре каква мярка за неотклонение да определи на четирима, които бяха задържани за безредиците пред парламента на 2 септември.

Тогава животът и здравето на стотици полицаи и жандармеристи беше застрашен, след като към тях полетяха самоделни бомбички. Включително в палатка бе открит коктейл "Молотов". В ареста бяха отведени 23-ма.

Четирима от задържаните, именно за притежание на самоделни вривни вещества и мятали бомбички по полицаи на 2 септември около сградата на бившия Партиен дом, бяха пуснати на свобода срещу парични гаранции. Въпреки че камери заснели как от раница се вадят пиротехническите вещества, които им се подават, те били пуснати.

Прокуратурата е искала постоянния им арест с основния аргумент, че повече от час полицаи и жандармеристи са били атакувани с взривни вещества и това е изложило на риск живота им. При безредиците на 2 септември десетки униформени служители бяха ранени и потърсиха лекарска помощ, но само благодарение на хладнокръвните действия на професионалното ръководство на МВР и СДВР не се стигна до тежко ранени или жертви.

Според решението на съдия Стоян Михов от Софийския районен съд двама от мъжете, в които са открити множество взривни вещества, са на свобода срещу гаранция от 1000 и 700 лева.

400 лева гаранция пък била наложена на жена чиято роля била да раздава взривни вещества.

Съдия Чавдар Костов пък пуснал друг "любител" на пиротехниката срещу 200 лева. Решенията са протестирани и предстои произнасяне на Софийския градски съд.