ЧЕЗ съветва как да пестим ток

Почиствайте климатиците веднъж месечно и не ги настройвайте на ниска температура, казват от енергото

Икономика
11:39 - 04 Август 2019
7079
ЧЕЗ съветва как да пестим ток

"ЧЕЗ Електро България" напомня на клиентите си да следят и активно да контролират потреблението на ток в домовете си през лятото, се казва в съобщение от енергодружеството. От там дават и препоръки, които ще осигурят оптимален комфорт и ще увеличат нивото на енергийна ефективност без да повишава сметките.

През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10 на сто в сравнение със средното потребление за сезона поради използването на климатични системи за охлаждане. При закупуването на климатик е препоръчително да се определи подходящата му мощност в зависимост от кубатурата на помещението, както и да се вземат предвид наличието на външна или вътрешна изолация, вид на стъклопакета и дограмата, изложение и местоположение на помещението.

Климатици със сплит система са подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение в дома, като изборът е между конвенционални и инверторни или хиперинверторни системи. Мулти сплит системите са добри за отопление или охлаждане на няколко помещения. Професионалните системи като касетъчни, канални, колонни, таванни, терпомомпи и други, са подходящи за къщи, търговски, индустриални или производствени помещения.

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта. От ЧЕЗ съветват да изберем климатик с висок клас енергийна ефективност - А++. Ако искате да охлаждате стая и коридор, изберете климатик с по-голяма мощност. Температурата при охлаждане трябва да е около 23 градуса /през лятото въздухът е по-сух и по-бързо се усеща охлаждането/. 

Климатикът не трябва да е настроен и на много ниска температура /като например 18 градуса/, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура. 

Насочете клапите на климатика нагоре. По този начин студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение, са казва още в предписанията на дружеството. Оттам съветват и за редовно почистване на филтрите, достатъчно е веднъж в месеца.