Чили кон карне с авокадо салца
за 4 порции, 40 мин
Продукти
3 глави лук
1 сладка червена чушка
1 люто чушле
3 скилидки чесън
400 г нарязани домати - може от консерва
400 г микс боб - два или повече вида - предварително сварен или от консерва
400 г телешка/говежда кайма или смес
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
200 мл зеленчуков бульон
4 стръка пресен риган или 1 ч.л. сух – може чубрица
2 бр. авокадо
2 с.л. сок от лайм или лимонов сок
1 главичка червен лук
3 пресни домата
1-2 щипки захар
пресен кориандър или магданоз
80 г такос – царевичен чипс
30 г пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Чушката се нарязва на кубчета, лютото чушле - на фини пръстенчта, обеленият чесън на тънки филийки.
Каймата се запържва в загретия зехтин или олио до златисто кафяви гранули. Добавят се лукът, чушката, чушлето и чесънът и се запържва още малко. Подправя се със сол, сладкия червен пипер и лютия червен пипер.
Прибавят се нарязаните домати, бульонът, отцеденият боб и се разбърква. Поръсва се риганът, кипва и се готви под капак на средна температура 25 мин.
Авокадото се разполовява, махат се костилките, издълбава се сърцевината и се нарязва на кубчета. Смесва се веднага със сока от лайм. Добавят се червеният лук и пресните домати на малки кубчета. Подправя се със сол, черен пипер, захар и наситнен кориандър.
Ястието се гарнира с авокадо салцата и се поднася с такоса.