Чили кон карне с авокадо салца

за 4 порции, 40 мин

Кухня
07:19 - 17 Май 2021
3577
Чили кон карне с авокадо салца

Продукти

3 глави лук

1 сладка червена чушка

1 люто чушле

3 скилидки чесън

400 г нарязани домати - може от консерва

400 г микс боб - два или повече вида - предварително сварен или от консерва

400 г телешка/говежда кайма или смес

3 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 ч.л. сладък червен пипер

½ ч.л. лют червен пипер

200 мл зеленчуков бульон

4 стръка пресен риган или 1 ч.л. сух – може чубрица

2 бр. авокадо

2 с.л. сок от лайм или лимонов сок

1 главичка червен лук

3 пресни домата

1-2 щипки захар

пресен кориандър или магданоз

80 г такос – царевичен чипс

30 г пармезан или друго жълто сирене

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Чушката се нарязва на кубчета, лютото чушле - на фини пръстенчта, обеленият чесън на тънки филийки.

Каймата се запържва в загретия зехтин или олио до златисто кафяви гранули. Добавят се лукът, чушката, чушлето и чесънът и се запържва още малко. Подправя се със сол, сладкия червен пипер и лютия червен пипер.

Прибавят се нарязаните домати, бульонът, отцеденият боб и се разбърква. Поръсва се риганът, кипва и се готви под капак на средна температура 25 мин.

Авокадото се разполовява, махат се костилките, издълбава се сърцевината и се нарязва на кубчета. Смесва се веднага със сока от лайм. Добавят се червеният лук и пресните домати на малки кубчета. Подправя се със сол, черен пипер, захар и наситнен кориандър.

Ястието се гарнира с авокадо салцата и се поднася с такоса.