Чобанов почти се съгласи да стане премиер

Ако нещо заплашва финансовата стабилност на държавата и пътя към еврозоната, ще приема, казва подуправителят на БНБ

Политика
14:45 - 06 Август 2024
5677
Чобанов почти се съгласи да стане премиер

Държавният глава Румен Радев подновява разговорите с потенциалните кандидат-премиери. Президентът вече е потърсил и подуправителя на БНБ Петър Чобанов, който е част от т. нар. домова книга с евентуалните служебни министър-председатели. 

Самият Чобанов е потвърдил пред "24 часа", че наистина е разговарял с Румен Радев. На въпрос дали е приел да бъде служебен премиер, той отговорил така:

"Това не е приоритет в кариерното ми развитие, но има определени хипотези, при които бих обмислил предложението. Ако установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, заплашват държавата, тогава бих приел".

При предишното "прослушване" от страна на Радев през март-април, малко преди да назначи Димитър Главчев за служебен министър-председател, и управителят, и подуправителите на БНБ обясниха, че не е удачно да заемат този пост. Оказа се, че той не е съвместим с правилата на Европейската централна банка. 

Преди около две-три седмици и Георги Кадиев прогнозира, че подуправителят на БНБ и бивш финансов министър Петър Чобанов вероятно ще е следващият служебен премиер.

Социалистът тръгна от казуса за отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ, което бе изтълкувано като задраскването му от "домовата книга" с кандидати за премиери, както преди време се изрази президентът Радев.  

"Дълбоката държава вече не харесва Главчев и тика президента към избор на Петър Чобанов за нов служебен премиер след обявяването на избори, ограничавайки броя на кандидатите. Чобанов не иска, защото трябва да напусне БНБ, но никой не го пита. Избори", коментира в средата на юли Кадиев.