Човек на Доган става служебен премиер

Горица Грънчарова многократно беше засечена на срещи с дългогодишния депутат от ДПС Рамадан Аталай

Политика
12:40 - 09 Август 2024
8961
Човек на Доган става служебен премиер

Избраната от президента Румен Радев за нов служебен премиер – Горица Грънчарова-Кожарева, е близка до хората около Ахмед Доган и лично до него. Зам.-председателката на Сметната палата обяви изненадващо преди два-три дни, че вече е склонна да се нагърби с поста служебен премиер.

Днес, след още по-неочаквания отказ на настоящия министър-председател Димитър Главчев да остане на поста, Радев посочи именно Грънчарова за следващ служебен премиер.

По-паметливите си спомнят, че съпругът й - бившият прокурор и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, се считаше са личен избор на Ахмед Доган в съдебния орган.

Миналата година стана видно, че самата Горица Кожарева поддържа близки контакти с върхушката на ДПС. Точно преди една година - през юли 2023 г., името на Кожарева беше замесено в скандал, свързан с отстраняването на Цветан Цветков, който беше председател на Сметната палата и бе възстановен от съда да се върне на мястото си. С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. Кожарева бе избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата, а на 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява правомощията на председател на одитния орган до избора на нов титуляр.

По време на "преврата" срещу бившия председател на Сметната палата Цветан Цветков

тя многократно беше засечена на срещи с дългогодишния депутат от ДПС Рамадан Аталай. Той беше заснет на поредното кафе с Горица Кожарева в сградата на Сметната палата.

В политическите среди вече се шушука, че чрез назначаването й Румен Радев си връща част от позициите, които му бяха отнети при промяната на Конституцията.

Горица Грънчарова ще смени като премиер Димитър Главчев, който ще се върне като председател на Сметната палата. Предният път Горица Кожарева отказа да е служебен премиер, но този път реши да приеме номинацията от президента Радев.

Вчера по време на консултациите с парламентарно представените политически партии държавният глава обяви, че при отварянето на домовата книга кръгът на търсене на служебен премиер има повече избор - има и други, които да са изразили съгласие да заемат поста.  

Рамадан Аталай в сградата на Сметната палата