Човек на Нинова предвижда разцепление в БСП

Политика
15:46 - 05 Август 2024
1650
Човек на Нинова предвижда разцепление в БСП

"Корнелия Нинова има право да се яви на избора за председател на БСП", заяви пред БНР депутатът от БСП Георги Свиленски и уточни, че "ако бъде издигната от българските социалисти, тя трябва да бъде допусната до избор".

"Контролната комисия няма правомощия да се произнася кой може или не може да се кандидатира за председател на БСП. Не може да се яви, който има два пълни мандата, а Нинова няма два пълни. Тя един път е била председател на Националния съвет и един път е била председател на партията, с незавършен мандат, защото подаде оставка", подчерта той.

Според него подготвяното т.нар. голямо обединение вляво ще доведе до "едно голямо разединение в БСП":

"Това ще си проличи най-ясно на изборите, които са само след 2 месеца"

Георги Свиленски категорично отхвърли казаното от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров, че Корнелия Нинова оставя партията в лошо организационно и финансово състояние, като подчерта, че Зафиров е бил "дясната ръка на Нинова, заместник-председател на БСП по коалиционната политика":

"Той трябваше да направи лявото обединение, но казваше, че с АБВ, с Татяна Дончева и с Мая Манолова не трябва да се събираме. Сега да твърди обратното - това е нелепо. ... Говори се за тежко финансово състояние, а всеки един отчет е приеман и подписван от Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов. Всеки отчет е приет от Националния съвет, от одитор и от Сметната палата. Да обвиняваш за финансови проблеми в партията, а актовете ти по КАТ са платени от "Позитано" 20, защото Атанас Зафиров беше единственият заместник-председател на БСП, който е на щат на "Позитано" и ползва персонална кола, разходите и актовете на която се плащат от "Позитано".

Той определи Зафиров и Гуцанов като "защитени свидетели", защото са били "непрекъснато съучастници във всичко, което се е случвало в БСП, а сега искат да се спасят, като говорят каквото им кажат".

Свиленски изказа мнение, че е можело да се създаде експертно правителство, което да управлява страната, вместо отново да се провеждат предсрочни избори, но "Бойко Борисов не желае да има кабинет, а стана ясно, че той е и силно зависим от Делян Пеевски":

"Народните представители от ГЕРБ станаха жертва на тази негова зависимост, а и България стана жертва, защото няма редовно правителство".

По думите му няма как да има друг служебен премиер и Димитър Главчев ще остане и като министър-председател на следващото служебно правителство.