Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция?

Новини
19:20 - 01 Март 2023
3831
Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция?

Ръководителят на синдиката, който представлява работниците от Гръцката железопътна организация (OSE) Никос Цалкалакис, казва, че първоначалното заключение от разследването на тежката железопътна катастрофа в Централна Гърция  е, че тя е станала поради човешка грешка, съобщава Би Би Си.

Въпреки това, според местните медии, Цикалакис също казва, че е необходим повече от един фактор, за да се случи подобен инцидент и че пълната картина на обстоятелствата все още не е известна.

В интервю за Radio ENA той спомена липсата на работници в железопътната мрежа - каза, че докато трябва да има повече от 2000 служители на национално ниво, в момента има само 750.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис подаде оставка, като каза в изявление: "Когато се случи нещо толкова трагично, е невъзможно да продължим и да се преструваме, че не се е случило...Това се нарича политическа отговорност."

"Това е, което се чувствам длъжен да направя, като знак на уважение към паметта на хората, които загинаха толкова несправедливо, и да поема отговорност за грешките на гръцката държава и гръцката политическа система в хода на историята."

Той добави: "Най-дълбоко и от цялото си сърце изразявам скръбта си и подкрепата си към семействата на жертвите".

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети мястото на катастрофата в Темпи, близо до Лариса. Говорейки пред репортери, той каза: "Нашите мисли днес са преди всичко с роднините на жертвите. Наше задължение е да лекуваме ранените и да идентифицираме телата"

Той добави: "Мога да гарантирам, че ще открием причините за тази трагедия и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че никога повече няма да се повтори".