Чудо: Изчезнал вид пернати възкръсна

Десетки хиляди години след съществуването им, Еволюцията върна рядък вид безкрили птици от семейство дърдавцови

Новини
13:02 - 13 Май 2019
3173
Чудо: Изчезнал вид пернати възкръсна

Еволюцията е създала два пъти един и същ вид безкрили птици, като между първата и втората му поява са изминали десетки хиляди години, пише БТА, позовавайки се на ЮПИ. 

Става въпрос за птици от семейство дърдавцови.

Ново изследване показва, че въпросният вид два пъти се е установил на изолирания атол Алдабра край Сейшелските острови, като птицата е загубила способността си да лети след хиляди години на острова. След като климатичните промени и покачването на нивото на водата в Индийския океан са предизвикали изчезването й, птицата се "завърнала" хиляди години по-късно и отново станала безкрила.

Двата вида са еволюирали от един и същ прародител, срещащата се в Мадагаскар птица Dryolimnas cuvieri, която е голяма колкото кокошка.

Палеонтолози са изследвали фосили от тези птици в седименти, формирали се преди атолът да бъде залят от океана и след това. Получените резултати разкрили промени в крилата и костите на глезена, свързани с неспособност на птицата да лети.

Тъй като на Алдабра няма сухоземни хищници, тези птици бързо се лишили от възможността да летят, без това да ги застраши. Безкрили птици от вида и днес се срещат на атола.

"Откритите уникални фосили предоставят неоспорими доказателства, че представители на семейство дърдавцови са колонизирали Алдабра, след като вероятно са дошли от Мадагаскар, като и в двата случая са станали безкрили", заяви палеонтологът Джулиън Хюм от Лондонския природонаучен музей.

Резултатите от изследването са публикувани в Zoological Journal of the Linnean Society.