Чудотворна икона на Свети Георги цери край морето

Турчин става християнин и основава манастир до Анхиало

Мистика
06:54 - 06 Май 2019
10627
Чудотворна икона на Свети Георги цери край морето

Извор и икона на Свети Георги лекуват в манастира „Свети великомъченик Георги Победоносец" край Поморие. Той е едно от светите места на морското градче, разположено само на 20 километра от Бургас. Богомолците разказват стотици истории за чудотворни изцеления. Смята се, че най-голяма сила чудотворната иконата на Свети Георги има в навечерието на храмовия празник - 6 май. Тогава от всички краища на страната се стичат вярващи, за да преспят в светата обител. Но през цялата година молитвата с вяра пред чудотворната икона върши чудеса.

Легендата за появата на лековития извор ни отвежда в годините на чуждото иго. Сегашният манастир тогава представлявал бейски чифлик, собственост на богатия турчин Селим бей. Беят страдал от тежка болест, за която не можел да намери лек. Един от ратаите му - християнин на име Нено, сънувал, че в чифлика е заровена икона. След като няколко пъти в съня му се явил светия на бял кон, решил да разкопае мястото. Ямата стигнала около метър. Турчинът забелязал дълбокия ров и не му позволил да копае повече. Но един ден се случило чудо. Дошли гости на Селим бей и при разходката из имота той решил да използва дупката за отходно място. В момента, в който влязъл в изкопа, почувствал, че се схванал и не можел да мръдне от мястото си.

Повикали Нено да обясни какво става. Възрастният човек разправил за съновидението си. Тогава беят заповядал да извикат митрополита, който посъветвал да се разкопае по-дълбоко. Изведнъж в пръстта се открил каменен баралеф на Свети Георги. Този барелеф е запазен и днес и може да се види в църквата на манастира. Когато извадили иконата, под нея бликнал извор. Митрополитът полял Селим бей и той мигом оздравял. В знак на благодарност турчинът приел християнството и се преименувал на Георги.
До аязмото построили параклис „Свети Георги". Новопокръстеният основал манастира и му подарил целия си имот от 3800 дка. След като овдовял, бившият бей приел монашеството и станал игумен в светата обител. Няма запазени исторически писмени или други веществени документи, които да сочат точната дата на основаването на манастира. Сегашният имот на светата обител тогава представлявал ниви и ливади – чифлик, собственост на Селим бей. Самият той е станал първият игумен, а децата му – първите основатели на манастира „Свети Георги” край Поморие.

Легендата разказва още, че когато дошло време и беят-християнин се представил в Господа, бил погребан до аязмото, пред самата му врата. По-късно при разкопките са намерени два скелета на горепосоченото място. Скоро манастирът се прочул с целебната си вода. Благочестиви и богобоязливи християни започнали да изпращат на манастира големи подаръци в пари и натура. Светата обител се разраснала.