Цигани се разхождат със златни каляски из София (СНИМКИ)

Два електрически файтона с позлата дефилират в ромския квартал „Христо Ботев“, модата тръгнала от Кустурица

У нас
05:17 - 21 Юни 2019
27391
Цигани се разхождат със златни каляски из София (СНИМКИ)

Заможни цигани от превръщащия се в ромско гето софийски квартал „Христо Ботев“ реализираха старата мечта на филмовия герой Гърга Питич от комедията на Емир Кустурица „Черна котка, бял котарак“ – да се возят в електрическа каляска от злато.

От няколко дни из улиците на ромското гето „Христо Ботев“ тържествено се движат цели две златни електрически каляски с пищни орнаменти. Естествено, каляските не са изработени от злато, но привличат погледи и коментари. Според жители от махалата, златните каляски са собственост на предприемчиви представители на клана Каишиите. Ромите ги ползват за свои тържества и триумфални обиколки из софийските улици, но също така често ги отдават под наем на други цигани за сватби и други значими празници.

Една от златните механизирани каляски в ромския квартал „Христо Ботев“ в София Снимка: Георги Янков

„В махалата има поне 10 електрически каляски, но само две са с орнаменти със златно покритие. Циганите започнаха да оставят каруците, защото им слагат глоби и се прехвърлят на електрически каляски. Идеята им е дошла от филма на Емир Кустурица „Черна котка, бял котарак“, където стария ромски тарикат Чичо Гърга се придвижваше с механизирана „каруца“, свидетелстват жители на кв. „Христо Ботев“.

Модата на механизираните каруци тръгнала от филма "Черна котка, бял котарак"