Цигара или мълния взриви складовете за фойерверки

Възможно е работник да е пушил и това да е станало причина за експлозиите, предположи експертът по боеприпаси Найден Илиев

Новини
09:15 - 26 Юли 2024
3932
Цигара или мълния взриви складовете за фойерверки

Фойерверките не отговарят на строго определени стандарти и затова често се самовъзпламеняват. Това може да се случи и от статично електричество, дори само от една искра. Възможно е работник да е пушил и това да е станало причина за взрива.

Тази фабрика не е произвеждала пиротехника, само ги е съхранявала. Това каза в ефира на ''Здравей, България" Найден Илиев, експерт по боеприпаси.

Според него докато огънят не угасне, ще бъде опасно влизането дори със специализирана техника.

"2 тона тротилов еквивалент е много експлозив.

Съхранява се в съответните помещения и при подходящи условия. Убеден съм, че тъй като познавам собственика на фирмата, е направил всичко възможно, за да се съхранят фойерверките по най-безопасния начин. Това е склад, в който се работи на много професионално ниво", посочи той. 

"Скептично съм настроен дали ще се разбере конкретната причина за експлозията. Има много варианти за ненормални действия. Много лесно може да се стигне до самовъзпламеняване. Фойерверките са доста по-ненадежни от боеприпасите. Няма система, която да осъществи превенция при пожар в склад за пиротехника, нито да го изгаси", категоричен е експертът. 

"Ако има два тона тротил, ще има дупка с дълбочина стотина метра и повече и с диаметър около километър",

заяви в ефира на БНТ Пламен Василев - експерт по взривни вещества. Според него няма как да остане непокътнат най-големият склад, който съхранява пиротехника. При такива взривове няма нещо, което да остане непокътнато.

"При такива взривове всичко се унищожава. Не остава нищо", категоричен беше Пламен Василев.

"След подобни инциденти във въздуха остават отровни газове, азотни окиси и фини прахови частици, които са много вредни за здравето".

Има различни версии за експлозиите, но да се правят предположения към момента е рисковано.

Сред тях са кълбовидна мълния, попаднала в склада, човешки фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние.

Държавата би трябвало да знае какво има в него, фирмата е задължена да го декларира. Това пък каза в ефира на ''Здравей, България" експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза.