ЦИК: 770 чужденци ще гласуват на местния вот

След втория печат, сгъвайте бюлетината трети път, съветват от Избирателната комисия

Новини
21:22 - 17 Октомври 2019
2881
ЦИК: 770 чужденци ще гласуват на местния вот

770 чужденци ще гласуват за кмет и общински съветници на местните избори на 27 октомври, информираха от ЦИК. От Комисията уточниха, че става дума за граждани на ЕС с адресна регистрация в България.

Имената на тези гласоподаватели са добавени към втората част на избирателните списъци, като условието е да имат регистрация в съответното населено място поне 6 месеца преди датата на вота. Причината е фактът, че Изборният кодекс предвижда уседналост за местни избори.

От ЦИК демонстрираха и как ще сгъваме  бюлетината. Тя трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, след това член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи печат. Преди излизане от тъмната стаичка, избирателят трябва да я сгъне отново, така че тайната на вота му да е защитена.

Следва втори печат и откъсване на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия. Едва след всичко това листчето списъците се пускат в урната. Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Така ще е в София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предупреждават, че при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията.

Тъкмо затова след втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите трябва да я сгънат трети път, но вертикално. „Бюлетините са направени от плътна хартия и ако не бъдат добре омачкана по ръбовете, има възможност тя да се отвори. В тази връзка нашата препоръка е преди да излязат от кабинета за гласуване, добре да стиснат бюлетината по ръбовете, така че тя да остане затворена, а не при пускането да се отвори“, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Вече тръгнаха и първите камиони с бюлетините за 5 областни града, които вече трябва да са ги получили-Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Крайния срок книжата да бъдат разпределени по секциите е ден преди изборите, т.е. в дена за размисъл.

Започнаха и обученията за ОИК, а от следващата седмица ще стартират и за СИК. В обучителния портал на ЦИК са качени и методическите указания, както и дигитални примерни тестове за членовете на секциите как да попълват правилно протоколите с резултатите от вота.

При грешка те светват червено и показват сгрешената контрола. В тях обаче са заложени и уловки, пише „Монитор“.

Например преференция е дадена за един кандидат, но е попълнена за друг. 735 пък е общият брой на наблюдателите, регистрирани да следят за грешки и нарушения в изборния ден, като международните са само 21. Социологическите агенции пък са регистрирали 722 анкетьори, които да правят проучвания на изхода на секциите за нагласите на гражданите.

19 октомври е крайният срок за подаване на заявления от избирателите, ако данните им в списъците са сгрешени или непълни. Секциите в болници, домове за стари хора и затвори пък ще се образуват до 24 октомври, а на 25-и приключва и предизборната кампания.